-3.7 C
Visoko
26. Januara 2022.

Smajić: Situacija u Njemačkoj izuzetno teška, spasioci ne mogu doći stanovnika

Broj umrlih u poplavama u Njemačkoj raste iz sata u sat, a traga za 1.300 osoba. Mehmed Smajić, reporter Deutsche Wellea, kazao je kako je situacija izuzetno teška, a građani strahuju jer su najavljene nove padavine danas. Neka područja su potpuno odsječena i spasioci ne mogu doći do žrtava.

“Vodostaj rijeke Rajna u Kelnu jutros je veoma visok. U posljednjih pola sata vodostaj se povećao za osam centimetara. Saobraćajni znakovi se ne vide, a šetalište je potpuno prekriveno. I danas se očekuje kiša. Meterolozi najavljuju da će pasti od 15 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. Vodene bujice su stvorile iz vedra neba. Ni stručnjaci ne mogu objasniti kako se vodena bujica tako brzo stvorila. Obilne kiše počele su srijedu”, kazao je Smajić za N1.
iksna i mobilna telefonija u poplavljenim područjima nije u funkciji. U Wuppertalu je nestalo električne energije zbog čega je izmještena kompletna bolnica. Pacijenti su prebačeni u okolna područja hitnom akcijom spasilaca. Spašene su i bebe iz inkubatora.

“Nemoguće je doći do poplavljenih područja jer su ta mjesta odsječena. Mostovi su porušeni, a putevi odnešeni kao od papira. Nemoguće je doći do bilo koga. U staračkim domovima je stradalo nekoliko osoba. Helikopteri spšavaju ljude koji su na krovovima kuća”, kazao je Smajić u Novom danu.

Najteže su pogođene njemačke pokrajine Rhineland-Palatinate i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Niko ne zna koliko će ovo još trajati, a strahuje se da će ova tragedija biti najvećih razmjera još do Drugog svjetskog rata.

Unesite komentar