Smanjen deficit, ali i dalje najviše gubimo zbog uvoza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Deficit tekućeg računa BiH je u prošloj godini smanjen za čak 947,3 miliona maraka, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

CBBiH je objavila podatke o transakcijama za 2013. godinu, prema kojima je deficit tekućeg računa iznosio 1,43 milijarde KM, što je za 947,3 miliona KM manje u odnosu na 2012. godinu.

”Na taj je način neravnoteža u razmjeni s inostranstvom značajno korigovana u odnosu na prethodne dvije godine, kada je deficit tekućeg računa bio blizu 10% bruto društvenog proizvodan, da bi u 2013. bio smanjen na nivo od 5,5% procijenjenog BDP-a za 2013. godinu” – navode iz CBBiH.

Glavni uzročnik gubitka tekućeg računa i dalјe je značajan debalans u vanjskotrgovinskoj razmjeni robe.

”Deficit trgovine robom u 2013. godini iznosi 7,80 milijardi KM, ili 7,6 posto manje u odnosu na 2012. godinu, što je rezultat povećanja izvoza i smanjenja uvoza robe” – navode iz CBBiH.

Na bilansu usluga ostvaren je suficit od 2,25 milijardi KM, za 3,1% više nego u 2012. godini, a što je posljedica neznatnog rasta izvoza usluga, te naglašenijeg pada uvoza usluga.

”Finansiranje deficita tekućeg računa omogućeno je dovoljnim prilivima finansijskih sredstva iz inostranstva, gdje su zabilježeni povećani prilivi po osnovu zaduživanja u inostranstvu. Stoga, za finansiranje deficita tekućeg računa nije bilo potrebno trošiti devizne rezerve, nego su one u 2013. čak zabilježile porast” – ističu iz CBBiH.

(VisokoIN)

Više vijesti