da block

Smanjena vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, savjetuje se oprezna vožnja

da block

U Bosni i Hercegovini u jutarnjim satima na dionicama u višim planinskim predjelima, u kotlinama i uz riječne tokove smanjena je vidljivost zbog magle. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođenu trenutnim uslovima na putevima.
Tokom dana očekuje se pojačana frekvenciju vozila, posebno u poslijepodnevnim satima.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Sanacija udarnih rupa izvodi se na dionici magistralnog puta M-17 Rudanka-Doboj, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom. S obzirom da se radi o frekventnom putnom pravcu, tokom dana dolazi do formiranja dugih kolona vozila.

Na dionici M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (u mjestu Dražev Dolac), zbog izgradnje pješačke staze, vozi se jednom saobraćajnom trakom.

Zbog većeg odrona ili aktivnih klizišta, naizmjenično-jednom trakom saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Foča (na lokalitetu Sijeračke Stijene), Banja Luka-Crna Rijeka i Lopare-Čelić.

Danas se nastavlja Trka mira 2018, a planirana ruta je od Bosanske Krupe (polazak takmičara je u 8.30 sati), preko Sanskog Mosta, Bronzanog Majdana do Banja Luke (gdje je dolazak planiran oko 17.30 sati).

Na graničnim prijelazima za sada nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

A-1

Sarajevo sjever-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-14.2

Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.2

Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Dražev Dolac), zbog radova na izgradnji pješačke staze, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo – Foča, jednom trakom saobraća se na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona

REGIONALNI PUTEVI

R-403a Kamenica-Vrsta, zbog sanacije klizišta u naselju Turija, od 07.30 do 16.00 sati svaki dan (osim nedjelje), vozila saobraćaju jednom trakom u dužini od cca 100 metara.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

-Zbog polaganja završnog sloja asfalta, danas od 08.00 do 18.00 sati obustavit će se saobraćaj u ulici Četvrte Viteške brigade (od spoja sa ulicom Blažujski drum do raskrsnice sa ulicom Lužanski put).

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.

– Zbog sanacionih radova, od 07.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići.

-Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Derviša Numića, Kemal Begova, Rustempašina, Envera Šehovića kod br.54, Alije Nametka, Kupreška (od spoja sa ulicom Zvornička do spoja sa ulicom Ante Fijamenga), Dženetića Čikma, Derebent i Bjelašnička.

MOSTAR

Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.