da block

Smanjenje broja službenih automobila

da block

Ministarstvo finansija i trezora BiH iz nekoliko institucija dobilo je primjedbe na Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Tim dokumentom prvi put se uređuje ova oblast tako da regulira uvjete nabavke, broj i način korištenja službenih vozila, a u praksi to bi trebalo rezultirati smanjenjem broja službenih vozila, odnosno znatnim uštedama u državnoj kasi.

Osim toga, država bi trebala i zaraditi, jer je predviđena prodaja određenog broja automobila.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, rukovodioci institucija sa svojim zamjenicima i pomoćnicima, bez službenih vozila koja se koriste za obavljanje administrativnih i kurirskih poslova institucije, koriste 317 automobila.

Novim pravilnikom taj broj trebao bi biti sveden na 221 službeno vozilo.

Pravilnik je pred kraj novembra prošle godine razmatran na jednoj od sjednica Vijeća ministra, ali je zbog određenih amandmana vraćen na doradu.

Kako je kazala Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH, napravljene su neznatne korekcije i Pravilnik je upućen u Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH. Za sada nije poznato kada će se državni ministri očitovati o tom prijedlogu.

(VisokoIN)