Smrt obavijena tajnom: Gdje su nestali FBI dosjei Maryln Monroe?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Povjerljivi podaci koje je objavio FBI pokazuju kako je ova agencija 1956. pratila slavnu glumicu Marilyn Monroe zbog sumnje u njenu povezanost sa komunizmom.

Naime, New York Daily News je te godine dobio anonimni telefonski poziv koji upozorava da je dramatičar Arthur Miller bio komunista, a da je Monroe “ubačena u komunističku orbitu” nakon što se udala za njega ranije te godine.

Taj dokument je samo jedan dio slagalice o tome šta je FBI znala o glumici kada je ova preminula u augustu 1962.

Dostavljeni dokument otkriva kako je 11. jula 1956. FBI dobio dojavu da je anonimni muškarac nazvao Daily News New York i rekao da je kompanija slavne glumice Marilyn Monroe Productions puna komunista, te da je novac iz kompanije korišten za finansiranje komunističkih aktivnosti.

Anonimni muškarac je rekao da je brak Millera i Monroe bio samo krinka.

Međutim, FBI tvrdi da je izgubio podatke vezane za glumicu i da ih zbog toga ne može objaviti.

Saznanje o tome kada su tačno dokumenti preseljeni, kao što FBI kaže da se dogodilo, zahtijevaju podnošenje još jednog zahtjeva zasnovanog na Zakonu o slobodi informiranja koji je još na čekanju.

Najnovija verzija dosjea je dostupna javnosti na internetskoj stranici biroa naziva The Vault, koji povremeno postavlja FBI-ove dokumente o slavnim, državnim dužnosnicima, špijunima i kriminalcima.

AP se žalio na FBI-evu kontinuiranu cenzuru nad dosijeima o Monroe, ističući da agencija nije pružila „niti jednu pravnu ili činjeničnu analizu dogledne štete koja bi se mogla pojaviti kao rezultat objavljivanja potpunih dokumenata.”

Monroeina zvjezdana moć i strah od toga da je možda regrutirana od Komunističke partije tokom mandata dugogodišnjeg direktora FBI-a J. Edgara Hoovera su doveli do izvještaja o njenim aktivnostima i odnosima uključujući i brak s dramatičarem Arthurom Millerom.

Dosjei o Monroe započinju 1955. i uglavnom se fokusiraju na njena putovanja i veze u potrazi za znakovima ljevičarskih stavova i mogućih veza s komunizmom.

Dosje se nastavlja sve do mjesec pred smrt i također uključuje nekoliko novinskih priča i referenci na njenu biografiju koju je napisao Norman Mailer, a koja se usredotočila na pitanja o tome je li vlada ubila Marilyn.

Provedene su dvije glavne vladine istrage o njenoj smrti – originalna istraga odmah nakon smrti i drugi pokušaj koji je proveo ured javnog tužitelja Los Angelesa 1982.

Druga istraga koja je objavljena u decembru 1982. uključuje dosjee koje je FBI prikupio vezano za njenu smrt. Ured državnog tužitelja je napomenuo da su zapisi „jako cenzurirani”.

To je zaintrigiralo čovjeka koji je obavio autopsiju nad njenim tijelom, dr. Thomasa Noguchija. Dok istraga tužilaštva zaključuje da je provedena temeljna obdukcija, Noguchi priznaje da vjerovatno niko nikada neće znati sve detalje o njezinoj smrti.

FBI dosjei i povjerljivi intervjui s prijateljima glumice koji nisu nikad objavljeni u javnosti bi mogli biti od pomoći, napisao je 1983. u svojim memoarima pod nazivom “Mrtvozornik”.

Na temelju mog angažmana u slučaju, počevši s obdukcije, rekao bih da je samoubistvo Monroe “vrlo vjerojatnim”, napisao je Noguchi.

Ali, vjerujem da sve dok se ne objave kompletne FBI datoteke, bilješke i intervjui, kontraverze oko njene smrti će i dalje kovitlati, napisao je.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.