Smrznuto voće i povrće ima više vitamina nego svježe

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako su donedavno stručnjaci govorili da su svježe voće i povrće najbolji prehrambeni izbor, dvije nove studije britanskih instituta Ledrhed i Čester pokazuju da se smrzavanjem svježi plodovi nutricionistički obogaćuju, zbog čega postaju i zdraviji. Nakon zamrzavanja, gotovo 70 odsto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala. Izuzetak su limun, karfiol i kukuruz koji su bolji svježi.

U prosjeku, smrznuti brokoli sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svoje svježe verzije. Smrznuta mrkva ima trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego svježa mrkva.

Nutritivne vrijednosti namirnice kod smrzavanja se u nekim slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti špinat ima četiri puta više hranjivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.

Ukupno gledano, čak dvije trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego svježe, uz izuzetak limuna, karfiola i kukuruza.

Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon ubiranja, dok svježi plodovi mogu mjesecima stajati u supermarketima poprskani raznim hemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.

– Uvijek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, ali je to najčešće i nemoguća opcija. Samo nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrijednostima namirnica, pojasnio je jedan od autora studije, profesor Graham Bonvik.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti