-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Snimci nasilne deportacije migranata na hrvatskoj granici šokirali javnost

Šokantne snimke nasilja nad migrantima od sinoć kruže internetom. Hrvatski RTL objavio je kadrove na kojima maskirane osobe, s fantomkama udaraju izbjeglice te ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Nadležni u Hrvatskoj kažu kako će ispitati što se dogodilo. Evropska komisija je izrazila zabrinutost. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.
O nasilnim “pušbekovima” hrvatske policije, nevladin sektor i migranti već govore godinama. Prije nekoliko dana, i naša ekipa je zabilježila svjedočenja migranata koji su se bez stvari, iznemogli i pretučeni vratili nazad u Bosnu i Hercegovinu.

“‘Pretukli su nas, četiri policajca – tri muškarca i jedna žena. Pretukli su mene i još trojicu…’; ‘Uzmu novac, telefon, sve – i onda slijede batine…’, ‘Skinemo odjeću i onda nas tuku. Okrenuti smo im s leđa, i onda nas udaraju i govore nam da idemo naprijed što brže. Samo mučenje…'”, samo su neka od svjedočenja migranata.

O snimcima nasilne deportacije koji već kruže internetom oglasio se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji kaže kako Hrvatska kao uređena država poštuje međunarodne propise. Zatražio je izvještaj o tome šta se događa.

“Ne želimo da imamo bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze sa državama koje nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Štititi granicu, spriječiti migracije. Pri tom cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu nekoliko zadnjih godina”, kaže Plenković.

Javnost postavlja pitanje da li je ovakav način zaštite granice prihvatljiv i human?

“Ja shvatam da Hrvatska s jedne strane pokušava stvoriti sigurnu granicu zbog toga što je to pitanje ulaska u Šengen i shvatam da je policiji na terenu teško raditi. Međutim, ukoliko pravobraniteljske organizacije sada već dokazuju, a na šta upućuju i svjetski mediji, ukoliko se to dokaže to se doista treba istražiti. Onda takva lica, ti policajci koji su sudjelovali u tim postupanjima odnosno zločinima trebaju biti kažnjeni”, ističe Branimir Vidmarović, spoljnopolitički analitičar.

“Nije to ni prvi ni posljednji slučaj koji rade susjedi. Mi smo ranije upozoravali na to da ima takvih dešavanja. Niko nema pravo da vrši silu nad migrantima, oni idu za boljim životom i moramo na tom putu svi pokazati humanost, a onaj ko krši ovlasti mora biti svjestan da će na kraju da trpi posljedice”, kaže ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

“U hrvatskoj policiji nema mjesta za nasilje”, smatra tamošnji ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. Kaže kako o konkretnom slučaju ne može govoriti sve dok se ne utvrdi šta se zapravo dogodilo.

“Ukoliko se dogodi kao što sam kazao neko prekoračenje ovlasti, ne samo na granici, nego bilo gdje drugo, hrvatska policija odnosno ministarstvo godišnje kazni i do 400 pripadnika zbog tih razloga”, navodi Božinović.

Reportaža o nasilnim deportacijama migranata je nastala kao rezultat osmomjesečnog istraživanja nekoliko novinarskih kuća. Jedan od istraživačkih novinara koji je zabilježio ovaj događaj na granici bio je novinar iz Nizozemske Klas van Dijken. Iako uniforme koje osobe sa snimka nose nemaju oznake, van Dijken je došao do zaključka:

“Uspjeli smo identificirati jakne i oružje koje su nosili ovi ljudi što su vršili nasilje. Uporedili smo originalne snimke koje smo ranije dobili sa jakni hrvatske interventne policije. Nakon što smo uporedili foto i video materijal, došli smo do zaključka da to uistinu jeste jakna od hrvatske intervetne policije. Kako bi smo bili sto posto sigurni pokazali smo snimke nekolicini hrvatskih policajaca i oni su potvrdili naša saznanja”, naglašava Van Dijken.

Migranti koji su silom vraćeni u Bosnu i Hercegovinu se mogu gotovo svakodnevno sresti duž cijele granice sa Republikom Hrvatskom sve od Bihaća do Velike Kladuše.

Unesite komentar