Softverskom gigantu Microsoftu prijeti velika kazna

Evropski regulatori optužit će američkog softverskog giganta Microsoft za kršenje odredaba o ponudi izbora internet pretraživača korisnicima, što je korak ka mogućoj velikoj novčanoj kazni u dugotrajnom sporu, izjavio je danas izvor iz EU.

Microsoft se prije tri godine saglasio sa Evropskom komisijom da ponudi izbor korisnicima za internet pretraživače, pokušavajući da riješi istragu o kršenju pravila o konkurentnosti i izbjegne novčanu kaznu koja bi mogla iznositi do deset posto od globalne dobiti softverskog giganta.

Međutim, Evropska komisija, koja djeluje i kao nadzorni organ za konkurentnost u EU, saopštila je u julu da Microsoft nije ispoštovao nalog i da može biti novčano kažnjen ako uskoro ne reaguje.

Microsoft je potom uputio izvinjenje zbog “tehničke greške” nakon što je EU pokrenula istragu o tome zašto 28 miliona korisnika operativnog sistema Windows sedam nema mogućnost da bira između Microsoftovog Internet Explorera i ostalih pretraživača.

Isti izvor rekao je da će evropski komesar za konkurentnost Joaquin Almunia danas održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti odluku.

Porptarol Microsofta Robin Koch nije želio da komentariše izvještaje o mogućim kaznama, jer nije vidio saopštenje Evropske komisije.

EU je 2008. godine kaznila Microsoft sa 899 miliona evra, jer američka kompanija nije ispoštovala nalog da dijeli informacije o proizvodu sa konkurentima da bi njihovi programi funkcionisali u operativnom sistemu Windows.

(VisokoIN)

Unesite komentar