Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak

Bosna i Hercegovina gotovo da nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju evropske integracije, što prilično zabrinjava, kazao je danas u Sarajevu Peter Sørensen šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijelni predstavnik EU u BiH.

Ponovio je da je u BiH ostvaren ograničeni napredak u prošloj godini, podsjećajući da je početkom godine usvojen Zakon o popisu stanovništva i Zakon o državnoj pomoći što je ocijenjeno pozitivnim.

Međutim, Sørensen naglašava da politička volja nije odgovorila na ono što je interes šire javnosti a to je članstvo u Evrospkoj uniji, dodajući da je definirana Mapa puta u junu s preciznim rokovima koji nisu ispunjeni, a upravo to bi trebali biti prioriteti za vlasti u BiH.

Mnogo toga još treba da se uradi, a najveći broj tih stvari zavisit će od političke volje. Ponovljena je i obaveza da BiH govori jednim jedinstvenim glasom.

Sørensen ističe da ukoliko se ispune uvjeti postavljeni u Mapi puta BiH će krenuti naprijed, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom će BiH biti u mogućnosti da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali ako se to ne ostvari BiH neće moći krenuti naprijed.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar