Sorensen: Očekujemo brzo formiranje vlasti na svim nivoima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pozdravljam sveukupnu regularnu provedbu izbora. Sada očekujemo brzo formiranje vlasti na svim nivoima, tako da se novoizabrane vlasti mogu posvetiti pravim izazovima s kojim se suočava Bosna i Hercegovina – kazao je u izjavi za Fenu šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH ambasador Peter Sorensen.

Sorensen smatra da su ekonomske reforme hitno potrebne za stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje života ljudi, kao što je navedeno u Sporazumu za rast i zapošljavanje te da BiH mora pojačati svoje napore na putu ka EU.

Jedno od najvažnijih pitanja koje je potrebno riješiti je uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije kako bi BiH imala pristup vrijednim fondovima EU kao i da bi s Unijom mogla razgovarati “jednim glasom.”

– Svjesni smo primjedbi međunarodnih i domaćih izbornih promatrača navedenih u njihovim preliminarnim zapažanjima. BiH će trebati posebno uzeti u obzir moguće preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (OSCE/ODIHR) – ističe Sorensen.

Podržao je rad Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u rješavanju žalbi u vezi s održavanjem izbora.

– Građani BiH izabrali su one za koje misle da će najbolje obaviti posao i ostvariti potrebne rezultate. Sada je do izabranih da to urade u naredne četiri godine – poručio je Sorensen.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.