SPARK pokreće robotsku ligu za učenike osnovnih škola u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

SPARK school pokrenula je projekt SPARKreators u sklopu kojeg će donirati više od 500 mBot robota osnovnim školama te udrugama čije aktivnosti uključuju rad s djecom osnovnoškolskoga uzrasta diljem BiH.

Svrha je projekta da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima kao što su znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj u organizaciji SPARK school u Mostaru.

– Djecu ćemo motivirati putem organiziranih natjecanja u sklopu projekta SPARKreators Lige kojem je svrha omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskog uzrasta – kazala je direktorica SPARK-a Andrea Čordaš.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u suradnji s Institutom za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) iz Hrvatske i EXIT centrom iz Banja Luke (BiH).

Tim povodom pozvane su sve osnovne škole, odnosno nastavnici iz osnovnih škola i udruga koje se bave obrazovanjem osnovnoškolskoga uzrasta diljem BiH da se jave na web stranicu: www.spark.ba na kojoj će naći prijavni obrazac i dokumente o pravilima Lige.

Prijave su otvorene do 8. veljače ove godine, a 15. veljače će biti objavljeni rezultati s kojim će školama SPARK najprije surađivati.

– Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno nakon obuke u trajno vlasništvo – objasnila je Čordaš.

Dodala je kako zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) imaju sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta.

U SPARK-u procjenjuju kako će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola te da će ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja.

Po riječima osnivača Croatian Makers Lige – Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM Nenada Bakića, temeljna je ideja da se ova Liga održava masovno i lokalno, tj. da sudjeluje što više djece.

Poručio je kako su robotika i automatika idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (‘coding’) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno.

Inače, samo u 2015./2016. školskoj godini, s obzirom na veliki interes za Ligu, u prvome je valu uključeno 220 škola i udruga te podijeljeno više od 1 000 robota diljem Republike Hrvatske.

Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te više od 8 000 učenika i učenica.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.