Specijalne jedinice u stanici na sjeveru Kosovske Mitrovice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kako je prištinska agencija Kallxo javila, pozivajući se na informacije svog izvještača sa terena, tri jedinice specijalnih jedinica Kosovske policije došle su u Policijsku stanicu Severna Mitrovica, gdje su sada stacionirane.

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da su na biračkom mjestu u školi “Sveti Sava” u sjevernom delu Kosovske Mitrovice pritvorene dvije službene osobe zbog zloupotrebe službenog položaja.

Privedeni su predsjednik biračkog odbora i kontrolor reda u Osnovnoj školi “Sveti Sava” jer je, kako javlja dopisnik RTS, jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih.

“Cijeli birački odbor je dozvolio tom licu da glasa, svi su potpisali i složili se da može da glasa. Međutim, prema neformalnim informacijama, posmatrači LDK su to prijavili direktno Centralnoj izbornoj komisiji i CIK je po službenoj dužnosti zvala tužilaštvo, policiju i uhapšeni su U.Ž. i T.V. kojima je određeno 24 sata pritvora. Sada treba da daju izjavu nadležnom sudiji koji će dalje odlučiti o mjerama”, potvrdio je za KoSSev posmatrač koalicije nevladinih organizacija Demokratija na djelu i izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković.

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori. Glasanje je počelo u 7 sati, a građani će moći da se izjašnjavaju na 2.547 glasačkih mjesta, što je za 42 glasačka mjesta više u odnosu na prethodne izbore. Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa. Učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice. Za premijera Kosova šest kandidatura, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Predsjednik Srpske liste glasao je nešto prije osam sati na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javljaKoSSev.

Uz njega su glasali i pojedini poslanički kandidati Srpske liste – Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić i Verica Ćeranić, ali i predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Na kosovskim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike. Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Prema ocjenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

I sa bezbjednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na sjeveru, ali i drugim dijelovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona. Izbore na Kosovu posmatrat će 34.558 akreditovanih posmatrača.TOP VIJESTI

Više vijesti