Spiner nije samo obična igračka: Istraživanja su pokazala da ima psihološkog uticaja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako Spiner izgelda kao obična igračka kojom se djeca mogu zabaviti kao svim ostalim, istraživanja su pokazala da ima psihološkog uticaja.

Spiner djeluje umirujuće i povećava koncentraciju na djecu ili ljudi koji ga koriste. Posebno povoljno djeluje na one koje imaju poremećaj pažnje ili ADHD, za decu koja pate od anksioznosti i decu sa autizmom, piše Alisa Hajdarpašić.

– Roditelji se slažu da ne žele da njihova deca na odmoru u školi igraju video igrice, ali oni moraju da shavte da je djeci ipak neophodna neka preokupacija. Nekada je to bio jo-jo, pa klik-klak a danas je to spiner. Iako gledamo na njega kao na “prolaznu” igračku jedne generacije, činjenica je da ćemo efekte spinera videti tek u budućnosti -, objašnjava psiholog Nina Racić.

U vremenu virtuelne invazije, djeca traže nešto opipljivije i to je još jedan razlog korištenja ove igračke pored dobre zabave. Jednostavnost i pomodarstvo je još jedan od razloga smatra i profesor sociologije Dragan Koković.

– Idustrija zabave je beskrajna i uvijek traži neke nove prostore, spineri su dio ,,masovne poblesavljenosti“ koja se ogleda u praćenju trendova i kopiranju onoga što drugi rade i imaju –, kazao je profesor.

Sociolog Ratko Božović smatra da na dete podjednako utiču roditelji, škola ali i mas mediji, i da se neretko dešava dešava da se olako prihvati nešto što se vidi u medijima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.