da block

Spol promijenilo 15 Bosanaca i Hercegovaca

da block

Iako je u svijetu promjena spola gotovo pa normalna pojava, u našoj zemlji je veliki tabu. O tome se ne priča, a i kad se spomene, naiđe na buru kontroverzi i negativnih reakcija.

Međutim, kako se saznaje, pojedinci iz BiH dobro poznaju svjetski popularnog doktora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, kojeg zovu ‘čarobnjakom za muško-ženske stvari’.

Đorđević, transseksualni hirurg, koji je do sada u Srbiji i svijetu izveo oko 500 ovakvih operacija, otkrio je da je u posljednjih pet-šest godina među pacijentima koji su željeli promijeniti spol bilo i oko 15 bh. građana!

‘Dolaze mi pacijenti iz cijelog svijeta. Svakako da je bilo slučajeva i s bh. građanima. Ono što je zanimljivo jeste da je, kada je riječ o građanima vaše zemlje, uglavnom riječ o damama koje žele postati muškarci’ – istakao je Đorđević.

Osim neosporne stručnosti, razlog zbog kojeg mnogi na ovaj operativni zahvat odlaze u Srbiju je vrlo povoljna cijena.

Naime, za ovu operaciju potrebno je izdvojiti oko 3.500 eura, dok je za stanovnike Srbije cijena trostruko niža. Treba istaknuti da ista operacija u SAD-u košta i do 50.000 dolara.

Operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. Ljekari ističu da u komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi s funkcionalnošću ili upala.

‘Operacija nije hir, već dio liječenja poremećaja spolnog identiteta i posljednja je faza u liječenju. To uključuje rad sa psihijatrima minimum godinu. Hormonska terapija taraje do godinu i nakon toga pacijenti stječu neke osnovne uslove da se podvrgnu hirurškom liječenju. Neophodno je i savjetovanje u trajanju od najmanje godinu’ – pojasnio je doktor Đorđević.

Također, zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, nakon operacije pacijenti većinom odsele iz BiH i počinju novi život.

Chaz Bono, nekada kćerka, a sada sin popularne pjevačice i glumice Sher započeo je proces promjene spola, a finalnu operaciju želi uraditi u Srbiji.

Špekulira se da će vođa ljekarskog tima biti upravo doktor Đorđević.

(VisokoIN)