Sporazum s Norveškom za pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskiminaciju i nasilje u BiH.

Sporazum o grant sredstvima utvrđuje uvjete i postupke za finansijsku podršku koju daje Ministarstvo vanjskih poslova Norveške u iznosu ne većem od 917.000 norveških kruna (201.475 KM). Za implementaciju Sporazuma o grant sredstvima nisu potrebna finansijska sredstva iz budžeta Bosne i Hercegovine.

Prvenstveno ima za cilj poboljšanje sigurnosti žena i djevojčica u odabranim lokalnim zajednicama te unapređenje kvalitete usluga sigurnih kuća za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Sporazum o grant sredstvima utvrđuje uvjete i postupke za finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za projekt pod nazivom “Unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH”.

Projekt doprinosi implementaciji Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je BiH ratificirala kao šesta država članica Vijeća Evrope. Takođe, doprinosi priotitetnih oblasti Gender akcionog plana BiH za period 2013 – 2017. i Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i sigurnosti” u BiH za period 2013-2017.

Aktivnosti u okviru tog projekta bit će usmjerene na svakodnevna pitanja sigurnosti žena i djevojčica u odabranim oblastima.

Gender akcioni plan BiH za period 2013-2017. (GAP BiH), koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 2013. predstavlja petogodišnju strategiju za uvođenje ravnopravnosti spolova u sve društvene oblasti i na svim nivoima organizacije vlasti u Bosni i Hercegovini. GAP BiH sadrži ciljeve, aktivnosti, nosioce odgovornosti, partnere i rokove za ostvarivanje postavljenih ciljeva, naglašavajući multisektorsku saradnju kao osnov za uspješno ostvarivanje očekivanih rezultata.

Jedna od prioritetnih oblasti u okviru GAP BiH je sprečavanje i suzbijanje nasilja po osnovu spola, uključujući nasilje u obitelji. Bez obzira na postignute rezultate i poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira, nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je rasprostranjen problem i jedno od oblasti kojem je potrebno i dalje posvetiti pažnju.

Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH za period 2013-2017. (AP UNSCR 1325), Vijeće ministara BiH je usvojilo 2014. godine. Osim značajnih postignuća u uvođenju standarda za ravnopravnost spolova u sektor sigurnosti (vojska, policija, mirovne misije), Akcioni plan je poslužio kao platforma za značajne inicijative u lokalnim zajednicama, kroz donošenje lokalnih akcionih planova za provedbu UNSCR 1325.

Lokalni akcioni planovi stavljaju naglasak na sigurnosne probleme s kojima se građani svakodnevno suočavaju u privatnim i javnim prostorima, uključujući rodno zasnovano nasilje i diskriminaciju, ograničen pristup prirodnim i ekonomskim resursima, ugrožavanje sigurnosti vezano za prirodne katastrofe (kao što su poplave 2014. u BiH), neadekvatnu uličnu rasvjetu i javni transport.

Prijedlog sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskiminaciju i nasilje u BiH bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnicu tog dokumenta predložena je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.