Spriječen ilegalan ulazak u BiH 407 migranata

Policijski službenici na granici BiH 30., 31. maja 2018. i u jutarnjim satima 1. juna 2018. spriječili su ilegalan ulazak u BiH 407 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Policijski službenici spriječili su noćas ilegalan prelazak 152 osobe, od čega 125 na području Višegrada, 20 Zvornika i sedam Foče.

Iz Granične policije BiH navode da je u četvrtak 31. maja 2018. od ilegalnog prelaska iz Srbije i Crne Gore odvraćeno 102 migranta, od čega 63 na području Višegrada, 31 Foče, 10 Zvornika i osam istočne Hercegovine. Migranti su odvraćeni u 16 odvojenih slučajeva.

Policijski službenici u srijedu u 21 odvojenom slučaju spriječili su ilegalan prelazak granice 153 osobe, od čega je 99 odvraćeno na području Višegrada, 23 Foče, 21 Zvornika i 10 istočne Hercegovine.

Na području Višegrada nadzor granice obavljaju policijski službenici SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i GPBiH, dok su zbog pojačanih mjera na ostalim područjima ugroženim povećanim prilivom migranata, Zvornik, Velika Kladuša i istočna Hercegovina raspoređeni policijski službenici i specijalistička oprema GPBiH iz drugih krajeva BiH.

Uz navedeno, pripadnici Jedinice granične policije Izačić jučer su u graničnom pojasu otkrili dvije grupe osoba s potvrdama o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, 19 državljana Pakistana i 12 Iraka koje su odvezene u prihvatni centar u Bihaću. Policijski službenici JGP Gorica otkrili su tri državljana Iraka koji su upućeni u prihvatni centar u Delijaš, saopšteno je.