SRAMOTAN i SKANDALOZAN Nacrt Odluke o javnom redu i miru u Visokom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prekršajem javnog reda i mira tretiraće se “igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, …”

Nacrt Odluke o javnom redu i miru donosi SRAMOTNO, SKANDALOZNO i kakvo sve ne – ograničavanje ljudskih i dječijih prava. Mi koji smo odrastali i podruštvaljavali se igrama na javnim mjestima od sada će se u općini Visoko tretirati prekršajnim mjerama. Danas, kada djeca i mlađe generacije odrastaju uz računare i mobitele, po ugostiteljskim objektima – otuđeni i sa sve izraženijim nedostatcima društvene odgovornosti, zakonodavno im se ograničava javni prostor za igru i bilo koju vrstu aktivizma.

Poštovani građani od sada svoju djecu učite da na javni prostor i javne površine izlaze kao penzioneri – neka samo sjede na betonskim klupama i fataju zjale. Ako protrče ili se zaigraju na javnom mjestu mogli bi dobiti prekršajni nalog u najboljem slučaju od 100 KM, a moguće i više.

Osim toga, sami pripazite koliko je sugrađana ispred i iza vas jer neki revnosni policajac bi vam mogao napisati prekršajni nalog zbog “stvaranje gužve guranjem ili na drugi način…”

Isto tako, pazite da na javnom mjestu ne pohvalite neki potrošački proizvod, neku firmu ili bilo koga, mogli bi dobiti prekršajni nalog za “neovlašteni marketing”, cjeneći da niste upoznati sa “internim odlukama o zabrani prodaje u javnim ustanovama i institucijama”.

DOKUMENT: NACRT – O D L U K A O JAVNOM REDU I MIRU

Prekršajima javnog reda i mira u smislu odredbi ove Odluke čine, između ostalog i slijedeći postupci i ponašanja:

Član 3.

Stav 16
“igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking prostorima, te drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika,”

Stav 19.
“stvaranje gužve guranjem ili na drugi način ispred prodavnica, preduzeća, autobuskih stanica, pijaca, sportskih objekata, organizacija i slično,”

Stav 37.
“neovlaštena marketinška prodaja, suprotno internim odlukama o zabrani prodaje u javnim ustanovama i institucijama,”

Član 4.

Za učinjeni prekršaj maloljetnika protiv javnog reda i mira propisanog ovom Odlukom odgovara roditelj, usvojilac, odnosno staralac maloljetnika koji je učinio prekršaj, ako je izvršenje prekršaja posljedica njihovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, a u mogućnosti su da takav nadzor vrše.

Ovaj dokument je predložen za 20. sjednicu Općinskog vijeća Visoko 29.06.2018.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.