Srbi traže zaštitu od batinanja u KPZ “Zenica”

Grupa srpskih osuđenika za ratne zločine, koji kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, apelovala je da ih institucije Republike Srpske ih zaštite od stalnih maltretiranja i premlaćivanja u robijašnici.

U apelu, koji je upućen poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, osuđenici tvrde da su na stalnoj meti napada bošnjačkih osuđenika, jer su osuđeni za ratne zločine.

Nemanja Јovičić, koji u Zenici od prošle godine izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da je ove godine tri puta brutalno pretučen samo zato što je Srbin i ističe da su četvorica srpskih osuđenika izloženi stalnoj diskriminaciji, psihičkom zlostavljanju i premlaćivanju.

Јovičićev advokat Duško Tomić naveo je da u zeničkom zatvoru ordinira grupa osuđenika bošnjačke nacionalnosti koja konstantno maltretira i tuče srpske zatvorenike, ali da se uprkos tome zahtjevi srpskih osuđenika za premještaj u neki od zatvora Republiku Srpsku redovno odbijaju.

“Riječ je mahom o Srbima koji su osuđeni za ratne zločine pred nekim od sudova u Federaciji BiH pa ih, u skladu sa tim, i upućuju na izdržavanje kazne u KPZ Zenica”, ističe Tomić.

Šef parlamentarnog Odbora RS za predstavke građana Radomir Pašić obećao je da će se Odbor uskoro zauzeti za srpske osuđenike i pokušati da inicira kod nadležnih da se ovom problemu već jednom stane u kraj.

“Sigurno je da će ta molba biti pažljivo razmotrena i da ćemo pokušati da pomognemo. Nažalost, jedino što možemod a tražimo od nadležnih institucija da ispitaju tačnost navoda iz pisma i posle toga da pokrenemo inicijativu da se taj problem riješi”, kaže Pašić, prenosi Srna.

Miko Škorić iz Boračke organizacije RS pozvao je nadležne institucije da se uključe u rješavanje pitanja bezbjednosti srpskih osuđenika u zeničkom zatvoru i istakao da bi, ako Uprava zatvora već ne može da osigura njihovu bezbjednost, bilo logično da ih premjeste u neki zatvor u Srpskoj.

(VisokoIN)

Vezani članci

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Tijela dvije sestre pronađena u stanu

VISOKOIN.COM

VISOKO: Prijavljeno lice zbog upućivanja prijetnji

VISOKOIN.COM

Unesite komentar