Srbija će dogovorom u Briselu priznati Kosovo

Premijer Kosova Hashim Thaci ocijenio je da će Srbija, novim dogovorom u Briselu, priznati kosovsku nezavisnost.

“Novim dogovorom koji će danas biti postignut u Briselu, Srbija će priznati nezavisnost Kosova. Ona (Srbija) prihvata Deklaraciju o nezavisnosti Kosova, dok je Rezolucija 1244 (Vijeća sigurnosti UN) bila mrtva i ostaje mrtva”, kazao je Thaci u interviju za današnji Expres.

Prištinski dnevnik je na svom portalu gazetaexpress.com danas prenio samo izvode iz intervjua s Thacija koji se tiču pitanja regionalnog predstavljanja Prištine koje je na Kosovu izazvalo oštre rasprave.

Sve opozicione parlamentarne partije na Kosovu su se izjasnile protiv pominjanja Rezolucije 1244 SB UN u fusnoti prilikom predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima.

Thaci je poslije posjete zamjenika američke državne sekretarke Williamsa Bernsa, Prištini, rekao da je postignut dogovor da se Kosovo na regionalnim skupovima predstavlja sa fusnotom u kojoj će se navoditi Deklaracija o nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008, mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova i Rezolucija 1244 SB UN iz 1999 godine.

Predstavnici srpskih vlasti naveli su da pominjanje Deklaracije o nezavisnosti Kosova nije prihvatljivo, ali da može biti postignut kompromis oko navođenja Rezolucije 1244 i Mišljenja Međunarodnog suda pravde, prenosi RSE.

Pregovori Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova u toku su u Briselu. Dogovor o toj temi jedan je od uslova da Srbija u martu dobije kandidaturu za članstvo u EU.

(VisokoIN)