Srbija: Danas suđenje Mladićevim jatacima

Suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku Ratku Mladiću od 2002. do 2006. treba da se nastavi danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Mladić se gotovo 15 godina skrivao od Haškog tribunala, dok 26. maja 2010. nije uhapšen u selu Lazarevo u Srbiji, a šest dana kasnije izručen Haagu.

Suđenje njegovim jatacima 21. decembra 2011. godine je ponovo krenulo ispočetka, poslije ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni optužbi.

Haški tribunal je u februaru odbio zahtjev beogradskog suda za svjedočenje Mladića u tom postupku putem videolinka, navodeći da je haškim optuženicima svjedočenje u drugim procesima dozvoljeno samo povodom ratnih zbivanja.

Optuženi za skrivanje Mladića su mahom izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i tokom suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su mu pomagali u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje, podsjeća Tanjug.

Kao glavni organizator “jataka”, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetero optuženih, koji su krajem 2010. godine bili oslobođeni optužbi, ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

(VisokoIN/Fena)