Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Sjevernom Makedonijom

Srbija je na granici sa Sjevernom Makedonijom kod Preševa počela postavljati žičanu ogradu, koja bi trebalo onemogućiti eventualne masovne ilegalne prelaske granice, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa (RSE) u lokalnoj samoupravi u Preševu.

Šćiprim Arifi, predsjednik općine Preševo na jugu Srbije, udaljenoj od Beograda 380 kilometara, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde dio dogovora s Europskom unijom.

“Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja izvan EU od izbjeglica koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom balkanskom rutom”, rekao je Arifi.

Kako navodi Radio Slobodna Europa, iz Europske komisije zatražili su komentar i odgovor na pitanje jesu li upoznati s podizanjem ograde no odgovor iz te institucije još nije stigao.

Srbija se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, kojom migranti i izbjeglice pokušavaju doći do zemalja Europske unije.

Prema posljednjim dostupnim podacima, koje je povjerenstvo za izbjeglice Srbije objavilo 20. lipnja, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 osoba.

Vlasti u Srbiji nisu otvorene za pružanje detalja o žičanoj ogradi koju Srbija postavlja na granici sa Sjevernom Makedonijom, piše Radio Slobodna Europa.