2.4 C
Visoko
21. Januara 2022.

SRĐAN PUHALO: Šta srpska djeca u RS (treba da) znaju o zavičaju

Mali moji Srpčići iz Republike Srpske, vaoma je važno da znate kako je nastala Republika Srpska. Zato uvijek kada sretnete tetu Sonju i njima slične čike i tete, upitajte ih zašto ne govore o svemu navedenom. Pitajte ih šta su oni radili u ratu i da li osjećaju kajanje i stid.
Tog 1. septembra nije bilo političara koji nije poželio sretan polazak u školu đacima u Republici Srpskoj, mnogo druženja, petica i šta već ne. Rekao bi čovjek da se kod nas cijeni znanje više od partijske pripadnosti, rodbinskih veza i uvlačenja u guzicu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvianović učenicima je poželila „da im škola bude mjesto radosti, druženja i oaza znanja“. Nije ih zaboravio ni prdsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je kazao: „Učenicima želim da u novoj školskoj godini steknu nova znanja, vještine i drugarstva koje će pamtiti tokom cijelog života.“

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je bio nešto poetičniji i svim đacima zaželio „puno uspjeha, sreće, znanja, smjeha i lijepih trenutaka koje će pamtiti čitav život“, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Ipak, mene je najviše dirnula čestitka Sonje Karadžić-Jovičević, upućena putem tvitera.
Prvo što mi je zasmetalo u ovoj čestitci je sintagma „Mali, veliki ljudi“, jer je potpuno pogrešno opažanje djece. Djecu ne možemo gledati kao bića manjih sposobnosti i znanja od odraslih, jer time se zanemaruje kvalitativna razlika u prirodi njihovih sposobnosti i načinu mišljenja.

Sada dolazimo do poente gospođe Karadžić-Jovičević, napisane velikim slovima, a to je da naša djeca trebaju da nauče i zapamte kada je i kako nastala Republika Srpska, „jer to će im to biti važno“.

Pa draga djeco hajde da naučimo neke stvari koje vam teta Sonja nikada neće reći, iako mnogo toga zna o tome.

Da li znate da je 9. i 10. novembra 1991. godine, bez podrške bošnjačkih i hrvatskih političara i učešća Bošnjaka i Hrvata, proveden referendum o ostanku srpskog naroda u SFR Jugoslaviji. Izjašnjavanje je održano u svih 109 bosanskohercegovačkih opština, a glasalo se na dva listića – plavi i žuti. Plavi listić je bio za Srbe, a žuti za sve ostale narode.
Da li znate srpska djeco da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.
Da li znate srpska djeco da je prva potpredsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala krivicu „za progon bosanskih muslimana i Hrvata na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi“ i bila osuđena na 11 godina zatvora.
Da li znate srpska djeco da je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik osuđen na 20 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti: ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i prisilno premeštanje bosanskih muslimana i Hrvata.
Da li znate srpska djeco da je zbog genocida u Srebrenici do sada osuđeno oko 50 Srba na više od 700 godina zatvora i nekoliko doživotnih robija.
Da li znate srpska djeco da su kosti 14-godišnjeg dječaka Senada Beganovića pronađene u četiri masovne grobnice u okolini Srebrenice.
Da li znate srpska djeco da je za četiri godine rata na teritoriji Republike Srpske ubijeno oko 30.000 bošnjačkih i hrvatskih civila.
Da li znate srpska djeco da su za četiri godine rata vojska i policija Republike Srpske srušile 534 džamije.
Da li znate srpska djeco da su osnovne i srednje škole bile omiljena mjesta za zatvaranje bošnjačkih i hrvatskih civila.
Da li znate srpska djeco da su u masovnoj grobnici Tomašica, pored Prijedora, pronađena tijela 397 Bošnjaka.
Mali moji Srpčići iz Republike Srpske, vaoma je važno da znate kako je nastala Republika Srpska i da se sve ovo desilo prilikom njenog stvaranja.

Zato uvijek kada sretnete tetu Sonju i njima slične čike i tete, upitajte ih zašto ne govore o svemu gore navedenom. Pitajte ih šta su oni radili u ratu i da li osjećaju kajanje i stid.

Od vas to očekuje Republika Srpska.

Unesite komentar