Srebrenica: Požar se širi kroz miniranu šumu

Niski šumski požar u brdima istočno od Srebrenice širi se kroz zaostala minska polja koja, kao i nepristupačan teren, onemogućavaju sprečavanje širenja vatre, izjavio je Srni dežurni operativac u Štabu Civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

On je pojasnio da se požar polako širi ka istoku u pravcu sela Zalazje i zapadno prema Srebrenici.

“Može se reći da gori površina zemlje, opale borove iglice i površinske žile drveća, što izaziva gusti dim koji se vezuje za nebo”, rekao je Mustafić.

On je istakao da se procjenjuje da je požar zahvatio oko 50 hektara borove šume u široj zaštitnoj zoni izvorišta ljekovitih voda Gubera.

Mustafić kaže da su vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva “Drina” zaustavili širenje požara na područja koja nisu minirana i da trenutno prate stanje, jer se požar širi miniranom šumom, što onemogućava njegovo gašenje.

Većina ovog terena bila je već zahvaćena požarom proljetos i, kako kažu šumarski stručnjaci, neophodno će biti obaviti sanitarnu sječu da ne bi došlo do zaraze šumskih kompleksa.

“Stalno se prati stanje na terenu i plašimo se pojave vjetra. Ako se požar proširi na područje koje nije minirano preduzećemo mjere sprečavanja njegovog širenja, jer se bez kiše ili aviona ne može ugasiti zbog nepristupačnosti terena i mina”, istakao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, nema opasnosti po ljude i naseljena mjesta od ovog požara, ali se strahuje da vjetar ne ubrza njegovo širenje i izazove plamen, odnosno njegovo prerastanje u visoki šumski požar, što bi izazvalo nesagledive posljedice.

(VisokoIN/Srna)