da block

Srebrenica: U Potočarima obilježena deseta godišnjica ukopa prvih identifikovanih žrtava

da block

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je obilježena deseta godišnjica ukopa prvih identifikovanih žrtava genocida počinjenog jula 1995. godine.

Tim povodom u memorijalu je danas položeno cvijeće i proučen tevhid za sve srebreničke žrtve.

U ovom kompleksu je prije deset godina ukopano 600 posmrtnih ostataka.

“Danas obilježavamo deset godina od prve dženaze identifikovanih žrtava iz 1995. godine. Tokom 2003. godine bile su još dvije dženaze 11. jula kada je ukopano 288 žrtava i 20. septembra kada je ukopano 108 žrtava. Tada je i zvanično otvoren Memorijalni centar u Potočarima. Do sada je bilo jedanaest dženaza i u toku su pripreme za dženazu 11. jula ove godine”, izjavio je za Agenciju FENA direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović.

On je naveo kako je dosad ukopano 5.657 žrtava genocida.

“Na današnji datum prije deset godina sam ukopala supruga Seada Hotića. Tokom identifikacije mog supruga prepoznala sam njegovu odjeću i džepni sat koji je stao u pola pet i te kazaljke na satu su zabilježile vrijeme smrti mog supruga. Sat je radio dok je Sead bio živ. Seadov život je prekinut u pola pet i njegov sat se sada nalazi u Muzeju. Nakon ukopa supruga, poslije dvije godine sam ukopala i sina sa dvije nožne kosti, a zatim godinama kasnije sam ukopala i ostalu rodbinu, ali nažalost njihove kosti nisu kompletne”, ispričala je majka Kada Hotić.

Počast žrtvama u Potočarima su odali općinski čelnici u Srebrenici, predstavnici Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje “Žene Podrinja“ Bratunac, te građani Srebrenice.

(VisokoIN)