Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad, neka se paze šta rade

Prostor na kojem se u Višegradu gradi “Andrićgrad” danas u posjetili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i režiser Emir Kusturica i najavili završetak radova do juna 2014. godine.

Izrazivši zadovoljstvo dosad izvršenim poslovima na tom projektu, Dodik je na pres-konferenciji u Višegradu rekao da bi u sklopu “Andrićgrada” trebalo da postoji i “Andrićev institut” kao “jedna od najvažnijih srpskih institucija na ovim prostorima”.

Dosadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić naveo je da ovaj projekt “povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i uvažava sve kulture koje su na ovom prostoru postojale, a Andrićevo djelo ih objedinjuje”.

‘Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad. Neka se paze šta rade!’, ustvrdio je ovom prilikom Kusturica.

Lani su Vlada RS-a, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad formirale zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, u kojem većinski kapital ima taj režiser, po čijoj se ideji i realizira projekt izgradnje “Andrićgrada”.

Prema ranijim najavama koštat će oko 30 miliona maraka.

Izgradnja “Andrićgrada” u Višegradu počela je 28. juna prošle godine, a Vlada RS-a je nedugo zatim donijela odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje “Andrićgrada” u Višegradu oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Istom odlukom, Vlada je obavezala i lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

‘Vlada RS-a će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave, a u okviru svojih prava, preduzeti aktivnosti i dati doprinos na obezbjeđenju ukupnih sredstava u iznosu od 4.425.730 KM, prema programu za prvu fazu realizacije projekta “Andrićgrad” u 2011.’, navedeno je u toj odluci.

U februaru ove godine ponovo je Vlada RS-a donijela i rješenje o dodjeli koncesije na gradsko građevinsko i vodno zemljište koje bi se koristilo za izgradnju objekata i drugih sadržaja radi realizacije projekta izgradnje naselja “Andrićgrad” u Višegradu.

Tako će Emir Kusturica imati koncesiju u ukupnoj površini od 30.913 kvadratnih metara za izgradnju objekata u okviru realizacije projekta izgradnje naselja “Andrićgrad” u općini Višegrad.

U rješenju, koje je objavljeno u Službenom glasniku RS-a, kabinet premijera RS-a Aleksandra Džombića navodi da prihvata ponudu “Andrićgrada” d.o.o Višegrad za dodjelu koncesije na više desetina kvadrata na javnom vodnom dobru rijeka Drina i Rzav, te jezera.

(VisokoIN/Fena)