SS N/FS BiH od FIFA dobivat će 200.000 franaka godišnje

Sudijski komitet N/FS BiH zaključno sa 27. aprilom ispunit će sve uslove iz tzv. „mape puta“ kako bi postao potpisnik Konvencije.

„Do sada smo ispunili sve uslove, među kojima su najvažniji skraćivanje, ali i otvorene liste arbitara. To znači da sudije iz Premijer lige BiH mogu suditi mečeve i u nižim rangovima, odnosno da su u društvu najboljih delegirani na mnogo više susreta nego ranije. Od nas su to tražili iz FIFA i uradili smo, a odmah se sve odrazilo i na boljem suđenju u tekućoj sezoni“, istakao je za SCsport.ba Salem Prolić, rukovodilac Odjela suđenja u N/FS BiH, te naglasio:

„Ostalo je još da zaokružimo uslov iz programa za talentovane sudije, što ćemo učiniti seminarom, koji će biti održan od 23. do 27. aprila ove godine na Ilidži. Tako ćemo ispuniti sve kako bismo u maju potpisali Konvenciju i u narednim godinama dobivali značajnu pomoć od FIFA“.

Na pitanje u šta će se konkretno trošiti sredstva koje će dobivati od FIFA, Prolić je odgovorio:

„Dobro ćemo razmisliti. O tome ne mogu sada govoriti. Ulagat ćemo prema prioritetima i potrebama u datom momentu. Kupovat ćemo i savremenu opremu, itd…“.

Aparati za komunikaciju koštali 80.000 KM

Od ove sezone sudije na bh. premijerligaškim stadionima imaju aparate kojima komuniciraju za vrijeme utakmica.

„Imamo osam kompleta aparata što znači da pokrivamo sve utakmice. Njihova nabavka koštala je 80.000 KM, to jeste jedan komplet je 10.000 KM. Uz to iz FIFA smo dobili i 20 savremenih računara koje smo raspodijelili po svim savezima od državnih do kantonalnih u F BiH i područnih u RS, tako da ćemo uskoro imati jedinstvenu bazu podataka, od brojnog stanja sudija i kontrolora do kompletne statitske od najnižih do Premijer lige“, govorio je Prolić.

Stručnija kontrola suđenja

Od iduće sezone kontrolori suđenja od najnižih do Premijer lige BiH neće moći biti ljudi koji ranije nisu bili arbitri, što do sada nije bio slučaj u našem fudbalu.

Ako se desi da neki od saveza, recimo, u nižim rangovima takmičenja ne ispoštuje ovu odluku N/FS BiH ocjene kontrolora neće biti uzete u obzir.

(VisokoIN)