SSSBiH će tražiti smjenu Vlade FBiH i organizovati proteste ako donesu Zakon o radu bez konsultacija

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Selvedin Šatorović izjavio je večeras na pres-konferenciji u Sarajevu da imaju saznanja da će Vlada FBiH, suprotno dosadašnjim dogovorima, pokušati usvojiti izmjene Zakona o radu kojim se umanjuju prava radnika po zahtjevima MMF-a i Svjetske banke do kraja juna.

On je istakao da je Predsjedništvo SSSBiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo zaključak kojim upozorava Vladu FBiH da će, ako pokuša usvojiti ZOR bez konsultacija sa SSSBiH, tražiti hitnu smjenu Vlade i organizirati proteste pred zgradom Vlade i Parlamenta FBiH.

Šatorović je podsjetio da u FBiH trenutno nema parlamentarne većine i da su u toku pregovori o njenom uspostavljanju, te upozorio političke partije i poslanike u Parlementu FBiH koji će možda činiti novu većinu da će, ukoliko budu glasali za ZOR po mjeri MMF-a i drugih međunarodnih institucija javno objaviti njihova imena kako bi radnici znali ko se u FBiH bori za radnike i građane a ko za svoje fotelje.

Dodao je da je SSSBiH spreman nastaviti pregovore s Udruženjem poslodavaca FBiH o tekstu zakona o radu iz 2012. koji im je zvanično dostavljen u formi nacrta iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Šatorović je poručio MMF-u, Svjetskoj banci, Delegaciji EU u BiH i drugim međunarodnim organizacijama uključenim u ovaj slučaj da su u BiH valjda zbog građana a ne zbog vlasti, te da ne zahtijevaju reforme koje će nas pretvoriti u robove i zavisnike krupnog kapitala, ukoliko su istinski prijatelji BiH.

Pozvao je članstvo SSSBiH da se pripremi za sve aktivnosti utvrđene Operativnim planom za sprječavanje usvajanja zakona o radu kojim se umanjuju prava radnika, uključujući dolazak u Sarajevo na proteste pred zgradom Vlade i Parlementa FBiH.

Šatorović je naglasio je da će na proteste pozvati i mlade jer predložene izmjene ZOR-a na najgori način tretiraju upravo mlade radnike, kao i penzionere jer ni sadašnji nivo penzija neće biti siguran.

Potcrtao je da reformska agenda sadrži mjere koje su gore čak i od onoga što zahtjeva MMF jer predviđa privatizaciju telekom operatera, elektro-energetskog sektora, šumskih i vodnih gazdinstava, dok bi radnici u roku jedne godine ostali bez kolektivnih ugovora, što je za SSSBiH neprihvatljivo.

Vezani članci

Masovno odlaze ljekari: “Plate i uslovi su loši, mladi nemaju motiva”

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Građani dižu glas: Zaustavite nezakonit rad kamenoloma i krečnjare u Kreševu

Visokoin.com

DIKTATURA U REPUBLICI SRPSKOJ: O svim aspektima našeg života odlučuje jedan čovjek!

Visokoin.com

Sarajlije dovedene pred svršen čin: Ko je dozvolio da kompanija HIFA-Oil (ipak) gradi skladište kerozina u vodozaštitoj zoni?!

Visokoin.com

Ćurak: RS je teritorij BiH izvan zakona

Visokoin.com