Šta će biti sa malim medvjedom pronađenim u BiH?

Nekoliko grupa na Facebooku objavilo je vijest sa fotografijama malog medvjeda koji je pronađen u Hercegovini, povrijeđen i bez prisustva majke. Korisnici društvenih mreža se se angažovali i u toku je potraga za najboljim rješenjem za medvjedića, pustiti ga u šumu ili mu naći utočište.

Status koji je objavljen na Facebook stranici ExtremeSport Sarajevo vidjelo je i podijelilo više hiljada ljudi i u njemu se traži svaka moguća pomoć. Djevojka koja se obratila grupi za pomoć kaže da ju je medvjedić pratio do kuće, gdje ga je nahranila, ali sada ne zna šta tačno da radi s njim. Putem ove Facebook grupe se moli za svaki vid pomoći.

“Raja ima li ko kakav pametan savjet šta da radimo sa ovom bebicom. Jedna naša poznanica je slučajno nabasala na njega u šumi, bio je u jako lošem stanju i majke nije bilo u blizini. Uzela ga je sa sobom da ga nahrani i on je sada dobar, ali ne zna šta da radi sa njim. Boji se da ako ga preda lovcima da će ga ubiti. Majku su joj moguće i ubili jer je nije bilo blizu kada su ga našli… Svaki pametan savjet je dobro došao. Kako ga vratiti u prirodu a da preživi?” – stoji u Facebook postu.

Kontaktirali smo Velebitsko utočište za mlade medvjede Kuterevo u Hrvatskoj, koji su upoznati sa ovim slučajem.

“Čuli smo za slučaj, i taj medvjed ako je sedmicu dana tu – on još zna gdje je divljina. Može se vratiti nazad, i onda treba promatrati šta će se desiti. Ako se vrati nazad, onda mu je sudbina zapečaćena”, kazao je za Ivan Crnković iz Velebitskog utočišta za mlade medvjede Kuterevo u Hrvatskoj.

BiH inače nema prihvatilište, niti bilo kakvu sličnu instituciju za medvjede, te je ovo prilika da se razmisli o tom problemu, kazao nam je Crnković. Kosovo je ovaj problem pokušalo riješiti preko Veterinarske ambulante Četiri šape, a iz Velebitskog utočišta su kazali da su voljni za saradnju.

Crnković je još jednom podvukao da je najbolje da se medvjedić vrati na mjesto gdje je pronađen, da se posmatra i vidi da li će se udružiti sa majkom ponovo. U divljini im je najbolje, jer su tamo dosta pametniji nego u izolaciji.

Ukoliko se bude vraćao nazad, kaže Crnković, medvjedima u divljini kvari uslove. Što se tiče pravnih procedura, kaže da postoje određeni protokoli – koji se moraju poštovati, te su u svakom slučaju spremni na saradnju sa BiH za rješenje problema.