Šta čeka selektora Peteva u narednih 14 mjeseci: Lezi, hljebu, da te jedem

Naš državni tim, nakon najlošijih kvalifikacija u historiji – za Mundijal 2022. godine u Kataru, narednu kvalifikacionu utakmicu odigrat će tek u martu 2023. godine kada počinje trka za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.
Liga nacije
Žrijeb za kvalifikacije za Euro 2024. bit će obavljen 9. oktobra 2022. godine u Frankfurtu.

– Žrijeb u Frankfurtu otvorit će sve puteve koji na kraju vode na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Želimo svim reprezentacijama sreću tako da na Euro 2024 dođu najbolji među nama, rekao je Filip Lam (Philipp Lahm), direktor turnira.
Do tada će „Zmajevi“ u junu i septembru 2022. godine odigrati utakmice Lige nacija (žrijeb 16. decembra), te revijalne, odnosno prijateljske utakmice, a dva mjeseca prije početka starta kvalifikacije za Euro 2022, selektoru Ivajlu Petevu (Ivaylo) isteći će dvogodišnji ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, koji je potpisao 27. januara 2021. godine.

Tim povodom jučer smo pokušali stupiti u kontakt s predsjednikom kuće bh. fudbala Vicom Zeljkovićem kako bi analizirali prethodni kvalifikacioni ciklus i dobili odgovor na pitanje ko će voditi naš državni tim u borbama za Euro 2024, ali nismo uspjeli.
Novi ugovor
Kako je ranije objavljeno iz NSBiH, mjesečna plaća selektora „Zmajeva“ je 15.000 eura, tako da će do kraja mandata zaraditi još 14 ličnih dohodaka, odnosno 210.000 eura. A nećemo odigrati nijednu kvalifikacionu utakmicu…

Bilo bi besmisleno da Petev odradi ugovor do kraja, a da onda dobijemo novog selektora koji ne bi imao vremena za uigravanje tima.
Euro 2024.
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. bit će odigrane u periodu od marta do novembra 2023. godine. Iako još nema zvanične potvrde o formatu i sistemu kvalifikacija, 54 reprezentacije bi trebale raspoređene u deset kvalifikacionih grupa (Njemačka kao domaćin ima osigurano mjesto na završnom turniru).

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe direktno će se plasirati na Euro 2024., a preostala tri mjesta bit će popunjena kroz baraže u zavisnosti od rezultata u predstojećem izdanju Lige nacija.

Unesite komentar