Šta kaže Inspekcija o muhi u Argetinoj pašteti

Radmili Paripović iz Banjaluke je prisjeo doručak kad je u pašteti poznatog slovenačkog proizvođača „Argeta“ pronašla kapitalni primjerak muhe zunzare. Konzervu je dostavila na analizu ‘Veterinarskom institutu Dr Vaso Butozan’ i evo rezultata:

Rezultati Veterinarskog instituta Dr Vaso Butozan o nedavno pronađenoj muhi u pašteti marke “Argeta” pokazuju da je riječ o uzorku koji je otvoren i već konzumiran, te da je teško utvrditi porijeklo kontaminacije, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

U saopštenju se ističe da Inspekcija za hranu Republike Srpske nema nadležnost da izvrši kontrolu u samoj proizvodnji, jer se proizvođač za BiH nalazi na teritoriji Federacije BiH, te u skladu sa tim preventivnu kontrolu u proizvodnji može izvršiti nadležna federalna inspekcija.

Inspekcija za hranu u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka obavijestila je Inspektorat Republike Srpske da je Veterinarski institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” dostavio izvještaj o ispitivanju uzorka paštete povodom nedavne tvrdnje jedne građanke da je pronašla muhu u ovom proizvodu. Ona je 12. marta u službene prostorije Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka donijela uzorak kokošije paštete sa povrćem.

“Pregledom otvorene konzerve utvrđeno je prisustvo strane primjese, a proizvodu nije bio istekao rok upotrebe”, ističe se u saopštenju i dodaje da stranka nije predočila račun o kupovini.

(VisokoIN)