0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Šta možemo naučiti iz izbora u Hrvatskoj: Ljevica se bira, a ne sanja!

Piše: Filip LOBO

Čini se da je želja HDZ-a iz jedne od njihovih himni “Bože čuvaj Hrvatsku, moj dragi dom” konačno počela da se uslišava građanima Hrvatske. Jer dok je vrhuška HDZ-a Hrvatske pjevala borbene pjesme i više računa vodila kako da zakuha u Bosni i Hercegovini, raja se u Hrvatskoj digla.

Dok smo se mi odavde bavili načinom da se riješimo uplitanja HDZ i tamošnje vlasti i dok smo sanjali ljevicu i centar da nas oslobode desničarskih fekalija, Hrvati su ustali i stvar uzeli u svoje ruke.

Isitina, još mnogo borbe je pred njima. Ali od izbora do izbora rezultati postaju vidljiviji. Nove političke opcije, okrenute životu građana i životnim problemima probijaju se iz sjenke i sve češće hvataju HDZ u zaleđu.

Andrej Plenković bi tako mogao otići u historiju kao predsjednik HDZ-a koji će otići u hrvatsku prošlost. A to bi, da se ne lažemo, bilo odlično za sve nas u regiji. Predugo su tuđmanovci galamili i pravili spačke po komšiluku. Sada im se obilo o glavu u njihovoj avliji.

Raja više neće da trpi, niti da vjeruje da im sljedbenici zločinaca i kriminalci mogu donijeti ljepši život. Uvidjela je raja u Hrvatskoj da takvo stanje protjeruje mlade od Njemačke, preko Irske do Amerike.

Na prošlim parlamentarnim izborima pokazali su i sebi i drugima da mogu. Na ovim, lokalnim razbili HDZ u neočekivanoj mjeri. Bukvalno je raja okupljena oko pozitivnih, lijevih, zelenih i inicijativa centra uspjela oteti Zagreb, Split i očuvati Rijeku izvan domašaja fašistoidnog HDZ-a.

Siguran sam da će HDZ narednih godina sanjati hrvatsku prijestonicu, grad u kojem ih je raja opalila takvu šamarčinu da će još dugo odjekivati. Čak ih je i njihov bivši drug Miroslav Škoro poslao u političko zaleđe glavnog grada: Ostali su u prvom krugu, daleko od bilo kakve mogućnosti za pobjedu.

Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik, a koalicija normalnih okupljenih oko njega ostavila je Škoru skoro sto hiljada glasova iza. U drugom krugu izbora o HDZ-u nisu ni brinuli, jer HDZ je po zaslugama izbačen već u prvom krugu.

Mi u Bosni i Hercegovini umjesto da pravimo ljevicu, normalan centar, zelene, napredne i spremne, sanjamo sve to i čekamo da nam neko donese. A skoro podjednako smo nezavisna država kao i Hrvatska, podjednako u septičkoj jami kao i oni.

Samo što smo na našu žalost previše izdržljivi, pa nikako da shvatimo da iz te jame izaći možemo.

No, naredna godina bit će prilika da se raja u Bosni i Hercegovini riješi uslovno rečeno svojih HDZ-ova. A nije da ih nemamao. Bosanski Hrvati imaju onaj originalni, odnosno najbližu kopiju onom iz susjedne zemlje. I oni će prvi morati da ih se riješe. Raje među Hrvatima ima puno, samo je pitanje je li sanjaju ili žele promjene. Promjene u snu su nestvarne kao i mogućnost dobrog života s HDZ-om. Sanjati, željeti i raditi za te promjene je ključ hrvatskog bića u BiH. Vrijeme je da taj ključ potraže.

Bošnjacima je to vrijeme nekako pri kraju. Oni imaju lažno zeleni bošnjački HDZ, političku organizaciju SDA, koja je poput HDZ-a Hrvatske prošle godine doživjela veliki šamar. Ali, za razliku od Hrvatske, ovdje raja nije učinila ništa. Učinili su to politički subjekti potpuno suprotnih ideologija udruženi u jedan cilj da pobijede SDA i domognu se vlast. Žele li ostati i opstati u Bosni i Hercegovini Bošnjaci će, kao hrvatska raja, morati pronaći među sobom ljevičare, zelene, ozbiljan centar i krenuti u deratizaciju svog političkog prstora.

Sa Srbima je nešto drugačije stanje. Oni osim SNSD-a imaju političkog boga Galamdžiju. Za njegovo rušenje nije dovoljno samo da krene raja, već da se okupe i udruže svi kojima je pun kufer zle božje volje laktaškog Galamdžije. Ali ne da se okupe oko srbovanja ko i pomenuto političko božanstvo, već oko napretka, budućnosti i opstanka.

Raja u RS je svaki put do sada poklekla, pokušavali i zapinjali u pokušaju jer “Galamdžija” zna kako da ih hipnotiše, zamaže oči i ostane najveće srpsko božanstvo s ove strane Drine.

Zato će bosanskohercegovački Srbi moraći pronaći način kako da ga skinu s neba i pošalju tamo gdje se šalju politički bogovi.

U Hrvatskoj je sva raja iz istog kraja, ista i na jugu i na sjeveru. Kod nas je to malo izokrenuto, pa ćemo morati sagraditi mostove kako da i mi svoje HDZ-ove otjeramo u zaleđe.

Samo je potrebno da shvatimo da je stranka zatvor u koji idemo dobrovoljno i da umjesto tog zatvora zavrtimo nešto novo. Koaliciju građana, lijevih i sa centra, crvenih, plavih, zelenih. Gladnih i siromašnih.

Jer, kada takvi krenemo, našim ‘hadezeovima’ je odbrojano vrijeme.

Unesite komentar