Šta nasljeđujemo od roditelja: Ovo su bolesti koje ne možemo izbjeći

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Genetika se “optužuje” za nastanak brojnih zdravstvenih problema, a zapravo se nasljeđuje sklonost. Ako su vaši roditelji ili baka i djed imali alergiju, astmu, ali i preosjetljivost na pojedinu hranu i lijekove, moguće je da ćete i vi imati takve probleme.

Alergija

Alergije predstavljaju promijenjenu, preosjetljivu reakciju imunog sistema organizma na strane materije iz okruženja, koje nazivamo alergenima. Sklonost ka nastanku alergija je nasljedna.

Da bi se umanjile komplikacije, najdjelotvornija je rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju.

Ali poslije rođenja ne valja pretjerivati sa čistoćom. Štaviše, poželjno je da nabavite kućnog ljubimca.

Astma

Astma je hronična opstruktivna zapaljenska bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se kod osjetljivih osoba manifestuje otežanim disanjem, zviždanjem u grudima i kašljem, udruženim s opstrukcijom u disajnim putevima.

Kratkovidost

I ova bolest se nasljeđuje. Isto važi i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mušku djecu.

Karijes i bolesti zuba

Karijes je bolest prouzrokovana bakterijama, ali ima djece koja su mu sklona više nego neka druga, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagriz ili poremećaj u žvakanju uslijed nasledne deformacije vilice.

Depresija

U slučaju kad neko u porodici pati od depresije, rizik se povećava na 40 do 50 posto, jer je bolest duha nasljedna.

Naravno, riječ je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promjenama raspoloženja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se osjećate kao da ne možete dalje.

Ekcem i psorijaza

Ukoliko u porodici ima oboljelih od alergija, velika je vjerovatnoća za nasljednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.