Šta se dešava sa vašim organizmom kada prestanete jesti meso

Posljednje istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je skoro trećina stanovništva reducirala konzumaciju mesa i mesnih proizvoda u posljednju godinu dana.

Još devet posto stanovništva razmatra istu opciju, ukidanje mesa iz jelovnika ili drastično smanjenje konzumacije, a isto istraživanje koje je provela Brittish Social Attitudes kaže da je oko tri posto komletne populacije veganske ili vegetarijanske prehrambene orjentacije.

To je vjerovatno bio povod britanskom Independentu da istraži šta se to dešava s vašim tijelom ako izbacite meso iz prehrane.

1. Gubite na kilaži

Tim sa Univerziteta George Washington u SAD-u dokazao je da osobe koje prestanu jesti meso brže gube na kilaži.

U prosjeku to je 4.5 kilograma, bez monitoringa unosa kalorija ili tjelovježbe.

2. Stomačna bakterija se mijenja

“Ono si što jedeš”, i to se odnosi na digestivni sistem kao i na sve ostale dijelove svijeta.

Studija iz 2014. godine kaže da je stomačna bakterija drugačija kod ljudi koji jedu meso, kod vegana i kod vegetarijanaca.

Univerzitet u New Yorku ranije je dokazao da je stomačna bakterija kod vegana najjača, odnosno najviše štiti organizam.

3. Imat ćete manjak hranjivih sastojaka

Balansirana veganska ili vegetarijanska dijeta može obezbijediti dosta potrebnih sastojaka, neke malo lakše, neke malo teže. Najteže je obezbijediti potrebne količine željeza, vitamina D i vitamina B12.

Tijelu je su potrebni sastojci koje dobijamo iiz graha, leće, oraha, voća, zelenog povrća, žitarica, ali željezno se mora nadomijestiti kako bi ono funkcioniralo “kao po priručniku”.

Vitamin B12 može se naći u proizvodima poput Marmita, zobenih pahuljica ili sojinih proizvoda, dok se vitamin D može naći u jajima ili mlijeku.

4. Pada rizik od razvijanja ćelija raka

Meso je jednako kancerogeno kao i sve na svijetu, ali proizvodi poput slanine, salame su daleko štetnije od recimo bifteka.

Meso pospješuje razvijanje ćelija raka i to 18 posto, prema posljednjim rezultatima koje je obznanila Svjetska zdravstvena organizacija.

5. Pada rizik od srčanih bolesti

Meso je povezano sa infraktom i bolestima srca, kaže posljednja studija Lerner istraživačkog instituta u SAD-u.

Meso negativno utiče na ranije pomenutu stomačnu bakteriju, koja za uzvrat pospješuje razvoj srčanih bolesti.