Šta se događa u tijelu kada jedete previše hljeba?

Malo tko ne voli hljeb, no koliko hljeba je previše hljeba?

Hljeb je obično namirnica koja se prva izbacuje iz prehrane kada krenemo s dijetom. Čak i ako ne pokušavate smršavjeti moguće je da jedete previše hljeba, a ovo su nuspojave koje bi to moglo izazvati.

Bit ćete gladnijiNagli rast šećera u krvi

Ako pojedete cijelu košaru hljeba, to može rezultirati naglim porastom šećera u krvi. Važno je imati na umu da takvi česti skokovi mogu doprinijeti riziku od dijabetesa tipa 2. “Bijeli hljeb je od rafiniranog zrna i visoki glikemijski indeks može dovesti do rasta šećera u krvi”, rekla je dijetetičarka Lori Zanini.

Debljate se

Osim što hljeb može dovesti do prejedanja i žudnji koje mogu uzrokovati da dobijete nekoliko kilograma, bijeli hljeb nema vlakana i nutrijenata. To znači da ga tijelo brzo probavlja i da ne dobivate vlakna koja su bitna za organizam kako biste dulje ostali siti. Umjesto toga ste nakon bijelog hljeba brzo gladni i unosite više kalorija.

Zatvor

Još jedna loša strana unošenja premalo vlakana u organizam je zatvor. Problemi s probavom mogli bi doći uz konzumiranje previše bijelog hljeba.

Napuhnutost

Bijeli hljeb može biti prepun natrija, a to je posebno loše ako pojedete nekoliko šnita odjednom. Posebno bogat natrijem je kruh koji poslužuju u restoranima. Konzumiranje toliko soli može dovesti do napuhnutosti što može biti prilično neugodno i bolno, piše Eat This.

Vezani članci

Crna lista jela koja ne biste trebali naručivati u restoranima na Jadranu

VISOKOIN.COM

Vedrana Rudan: Moj razvod

Visokoin.com

Udavače su došle na svoje: Da sam znala o braku ono što znam danas, kad izlazim iz trećeg, nikad se ne bih udala

Visokoin.com

Limun i limeta za dezinfekciju i lijep miris prostorija

VISOKOIN.COM

Osam stvari o vašoj vezi koje se ne tiču nikoga

VISOKOIN.COM

Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno?

VISOKOIN.COM