2.4 C
Visoko
21. Januara 2022.

Šta znamo o grupi ISIL-K, koja je izvela napade u Kabulu

Islamska država u provinciji Khorasan, poznata kao ISIL-Khorasan ili ISIL-K, preuzela je odgovornost za smrtonosne samoubilačke napade pored kabulskog aerodroma.
Oružana grupa Islamska država u provinciji Khorasan (ISKP), također poznata kao ISIL-Khorasan, ili ISIL-K, preuzela je odgovornost za smrtonosne samoubilačke napade pored kabulskog aerodroma u četvrtak, u kojima je ubijeno najmanje 72 Afganistanaca i 13 američkih vojnika, a deseci su ranjeni.

ISIL-K je naveo da su njegovi bombaši samoubice izdvojili “prevodioce i saradnike američke vojske” u napadima u četvrtak.

Među žrtvama je i 28 talibana, saopćila je ova grupa, koja je preuzela vlast u Afganistanu.

ISIL-K je poznat kao ogranak grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji pokušava uspostaviti “kalifat” u Iraku i Siriji.

Ubijali ljude u džamijama, bolnicama, na trgovima
Khorasan se odnosi na historijsku regiju koja je pripadala antičkom kalifatu, koji je nekada uključivao dijelove Afganistana, Irana, Pakistana i Turkmenistana.

Oružana grupa je formirana 2014. godine, kada su se borci pakistanskih talibana i borci iz Afganistana priklonili lideru ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadiju.

ISIL-K ima snažne korijene na sjeveroistoku Afganistana, ali je uspostavio ćelije u Kabulu i drugim provincijama.

Neprijatelj je talibana, s različitim učenjima islama.

U intervjuu za Al Jazeeru iz 2014. godine, Aymenn Jawad al-Tamimi iz Bliskoistočnog foruma rekao je da ISIL-K, “zapravo, nije odvojena grupa”, nego kontignent pripadnika mreže Al-Kaida iz pograničnog područja između Afganistana i Pakistana.

Od osnivanja, neki od najtvrdokornijih boraca ISIL-K putovali su iz Afganistana u Irak i Siriju, da se bore i pomognu ISIL-u, kao i da planiraju napade na zapadne mete.

Još se ne zna koliko se boraca pridružilo grupi, ali ISIL-K je odgovoran za neke od najgorih napada u Afganistanu i Pakistanu posljednjih godina, u kojima su ubijeni ljudi u džamijama, na javnim trgovima, čak u bolnicama.

‘Namjere ISIL-K je da napravi što veći pokolj’
Grupa je, također, optužena za krvavi napad na porodilište u Kabulu u maju 2020. godine, kada je ubijeno 24 ljudi, uključujući majke i njihove tek rođene bebe.

ISIL-K je kritizirao saradnju talibana i SAD-a.

Rasha al-Aqeedi iz Instituta Newlines za strategije i politike kaže da će ISIL-K koristiti napade kao propagandu.

“Oni izvode ove operacije s namjerom da naprave što veći pokolj, kako bi pokazali da su tu, da su još uvijek prijetnja. Način njihovog djelovanja je veoma sličan ISIL-u u Iraku i Siriji”, dodala je.

Unesite komentar