da block

Štab NATO-a se oglasio povodom dolasla “Noćnih vukova” u BiH

da block

Dvadesetak pripadnika Motokluba „Noćni vukovi“ iz Rusije ušli u Bosnu i Hercegovinu u utorak navečer na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

Članovi tog motokluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Osnivač i predsjednik „Noćnih vukova“ Aleksandar Sergejevič Zaldastanov se od 2014. godine, kao i cijela organizacija, nalazi na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Ambasade SAD u BiH dolazak Noćnih vukova su ocijenili kao negativnu posjetu koja utiče na stabilnost u zemlji. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH, istakli su iz Ambasade SAD-a, da riješe ovo pitanje.

Sličnog su mišljenja i iz NATO štaba u BiH.

„Upoznati smo sa navedenom problematikom. Ove je pitanje kojim se trebaju pozabaviti nadležne institucije Bosne i Hercegovine“, rečeno je agenciji Patria iz NATO štaba u BiH.

S druge strane, iz Ambasade Ruske Federacije u BiH pozdravili su dolazak Noćnih vukova u BiH. Iz Ruske ambasade su istakli da se članovi tog kluba lažno pokušavaju predstaviti kao prijetnja sigurnosti. Ističu da je cilj motociklističke trke “Ruski Balkan” popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana s ruskom historijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

The Guardian piše da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je Sergejevič početkom godine Ordenom časti sa zlatnim zracima zbog jačanja, kako je navedeno, prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije.