Stanje na požarištima širom BiH se ne mijenja

Stanje na požarištima širom BiH i dalje je izuzetno teško. Šumski požari koji već duže bijesne širom zemlje, još uvijek su aktivni u Jablanici, Konjicu i Mostaru i to različitim dijelovima ovih gradova. Situacija je teška i u Nevesinju, Trebinju, Čapljini, te dijelu prema Međugorju.

“Situacija je poprilično komplikovana. Topao vjetar koji je puhao danas raznosio je vatru na različite strane. Bili smo prisiljeni da dva helikoptera Oružanih snaga BiH koje smo imali na raspolaganju prebacujemo sa jedne lokacije na drugu, u zavisnosti od težine situacije”, kazao je za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić.

On je dodao da su helikopteri danas djelovali na području Čapljine, Trebinja, te u popodnevnim satima na dijelu istočnog Mostara i Konjica.
Agić je istakao kako su vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo u proteklim danima djelovale na području HNK, no ta pomoć nije bila od nekog velikog značaja, s obzirom da su se i u ostalim kantonima javljali požari.

“Svi kapaciteti se na neki način zadržavaju u slučaju da se i na području drugih kantona desi neki požar. Svi kantoni su veoma ugroženi i ako pogledamo retrospektivno, u posljednjih sedam dana imali smo požare i na području tuzlanskog, zeničko-dobojskog, sarajevskog, te svih kantona u Hercegovini”, istakao je Agić.

Zamjenik ministra sigurnosti rekao je kako dolazak helikoptera koji šalje Republika Turska očekuje sutra u prijepodnevnim satima.

“Danas oko 18 časova dobio sam informaciju da će helikopter K 32 Republike Turske biti upućen sutra u jutarnjim satima u BiH. Možemo ga očekivati sutra između 11 i 12 časova u BiH”, naglasio je Agić. On je naglasio kako je helikopter Republike Turske trenutno jedina međunarodna pomoć, te podsjetio da je EUFOR u proteklom mjesecu iscrpio sve svoje kapacitete.

“Nadamo se da ćemo uspjeti kontaktirati kolege iz EUFOR-a u ponedjeljak, kako bismo pokušali produžiti njihovo djelovanje i u narednim danima”, kazao je Agić.

(VisokoIN/AA)