Stanje u bh. medijima generalno loše

Stanje u medijima u BiH je generalno loše – ocjena je iz prvog Balkanskog medijskog barometra – Bosna i Hercegovina, domaće medijske analize koju je uradilo 12 medijskih profesionalaca, univerzitetskih profesora, predstavnika nevladinih organizacija uz BiH.

Riječ je o analitičkoj alatki, koncipiranoj u Fondaciji Friedrich Ebert, koja je provedena u mnogim zemljama Afrike (od 2004.) i Azije (od 2009.), prvi put na Balkanu u BiH (2011.).

Prezentacije Balkanskog medijskog barometra planirane su za 29. februara u Sarajevu, 6. marta u Banjoj Luci i 19. marta u Tuzli, saopćeno je iz Fondacije Friedrich Ebert.

Panelisti su diskutirali o 44 pokazatelja, koji su se ticali slobode izražavanja, medijske raznovrsnosti i održivosti, regulacije medija i stanja u javnim servisima, te položaja novinara.

Stanje u oblasti medija u BiH, zaključili su panelisti, generalno je loše. Analizirajući stanje medija u zadnjih nekoliko godina u BiH, oni su zaključili da je javnost u cjelini, a posebno mediji, podijeljeni po etničkim linijama, te da su javni emiteri podijeljeni koliko i političke vođe u entitetima.

Novinari i mediji su izloženi sve većem pritisku političara i vjerskih vođa, dok su uvjeti rada zaposlenih u medijima veoma loši. Obnovljen je govor mržnje a u nekim medijima se koristi jezik nasilja.

(VisokoIN/Fena)