Stanje u privredi ZDK se pogoršava

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Industrijska proizvodnja u Zeničko-dobojskom kantonu u prošloj godini bila je veća za 4,9 posto u odnosu na 2010., a zabilježen je rast i u Federaciji BiH od 2,5 posto. Najveći uticaj na to imao je fizički obim proizvodnje električne energije, uglja i celuloze, koji se kretao od 111 do 128 posto. Ukupna vanjsko- trgovinska razmjena u ZDK iznosila je dvije milijarde i 995 miliona maraka i veća je za 26 posto u osnosu na 2010., a naš kanton sa 93 posto ima i najveću pokrivenost izvoza uvozom.

– Evropska unija nam je najveći partner, ali i tamo opada interes za našim proizvodima. Dobrim rezultatima doprinijele su firme iz sektora metalurgije, metalo-privrede, kože i tekstila, te hemijske prerade drveta. Ipak, iako je u izvozu i ukupnoj industrijskoj proizvodnji zadržao lidersku poziciju u Federaciji BiH, naš kanton i dalje ima najniže plaće, čak su u prerađivačkoj industriji, građevini, ugostiteljstvu, trgovini plaće niše od prosječne. Generalno, stanjem u privredi u prošloj godini možemo biti zadovoljni, – izjavio je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK, upozorivši da će negativan trend industrijske proizvodnje iz zadnja tri mjeseca prošle godine biti nastavljen i tokom 2012.

(VisokoIN/RTV Zenica)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.