Stanovnici Željeznog Polja nezadovoljni dodijeljenim zemljištem

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Nekoliko porodica Željeznog Polja koji su ostali bez krova nad glavom tokom poplava i klizišta okupili su se pred zgradom Općine Žepče kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog dodjele državnog zemljišta za izgradnju kuća. Oni su nezadovoljni ponuđenim lokacijama u Brižju, Donjoj Golubinji i naselju Prijeko. Žele isključivo lokaciju Rasadnik koja je u vlasništvu kantonalnog Šumsko-privrednog društva. Nakon protesta pred zgradom Općine, grupa stanovnika iz Željeznog Polja je otišla na lokaciju Rasadnik te samovoljno započela obilježavanje parcela za izgradnju.

Općinsko vijeće donijelo je odluku o raspisivanju konkursa za dodjelu državnog zemljišta za koje još traju prijave za dodjelu parcela za navedene lokacije.

“To je odluka Vijeća i ja provodim odluku Vijeća. Onaj ko huška te ljude stvara jednu mučnu situaciju u Žepču i odgovarat će za sve posljedice”, kaže Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

Stanovnici Željeznog Polja otišli su na lokaciju Rasadnik, te samovoljno započeli obilježavanje parcela. Prema regulacionom planu Općine Žepče, zemljište prije 35 godina oduzeto vlasnicima namijenjeno je izgradnju privrednih i društvenih objekata.

“Ovo je državno zemljište i sve državno zemljiše može se dodjeljivati ovim građanima. Općina, ako ima volje, sve te urbanističe i regulacione planove može promijeniti i dodjeliti to zemljište ovim građanima”, tvrdi Muhidin Alić, pravni savjetnik stanovnika Željeznog Polja.

Započeto obilježavanje parcela pokušali su spriječiti mještani sela Papratnica i radnici ŠPD-a. Osim verbalnih prepirki, uz veliku napetost, do većeg incidenta nije došlo.

(VisokoIN/FTV)

Ne Propustite
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.