Stari most osvijetljen likom Predraga Lucića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Portal Tačno.net, Centar za kritičko mišljenje i Centar za mir i multietničku saradnju večeras su osvijetlili Stari most likom Predraga Lucića. Posljednji je to oproštaj od novinara, književnika i velikog prijatelja Mostara.

Bio je od početka dio Centra za kritičko mišljenje i kako su kazali iz ovog Centra u Mostaru, bio je dio Centra i bio je vezan s Mostarom. Bila je to duga, neraskidiva veza. Neki njegovi najvažniji tekstovi pisani su upravo Mostaru, koji je za njega predstavljao simbol svega onoga što se dešavalo 90-ih godina.

Amer Bahtijar, Tačno.net: „Predrag je među prvima govorio o logorima u Hercegovini. Među prvima je zaokružio šta je to što bi trebalo značiti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću“, prenosi N1.

Alija Behram, Centar za mir Mostar: „On je jedan od bardova novinarstva. Jedan od ljudi kakvi se zadugo više neće pojaviti. Sa toliko snage, sa toliko emocije, za pravdu i istinu. Sa toliko ogorčenja i žestine upakovane u profesionalni, žurnalistički iskaz, bilo pisanjem, bilo javnim govorom“.

Kako su organizatori najavili, u ponedjeljak u 19 sati u hotelu Bristol, biće održana veče sjećanja na Predraga Lucića. Tokom večeri biće prikazano sve ono što je radio ono o čemu se, na sebi svojstven kritički i sarkastični način, ragajući za istinom obračunavao sa desnicom na ovim prostorima. Kažu, bio je glas potlačenih, obespravljenih, onih koji su patili i trpili i koji je uvijek na kraju tunela pronalazio tračak svjetlosti.

Više vijesti