State Department: Sarajevo grad visokog rizika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američki State Department je u novom izvještaju o stanju u BiH proglasio BiH državom, sa visokim nivoom prijetnje za SAD i interese vlade SAD-a, zbog porasta broja kriminalnih aktivnosti povezanih sa terorizmom.

Kao prva stavka izvještaja navedeno je Sarajevo kao grad sa visokim nivoom prijetnje za interese američke vlade i građana.

U detaljnom izvještaju kojim State Department izvještava američku javnost o situaciji i prijetnjama u određenim zemljama, Bosna i Hercegovina je okarakterisana kao država koja ima značajne probleme sa kriminalom, sigurnosti u saobraćaju, prijetnjama od terorizma, nasiljem, kao i ograničenim policijskim i medicinskim strukturama.

Istaknuto je da turisti iz SAD-a ne trebaju biti mnogo zabrinuti zbog organizovanog kriminala jer su takvi slučajevi “rijetki u BiH”, kao i da ne trebaju strahovati od cyber-kriminala.

Posebno upozorenje je izrečeno glede mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava zbog proteklog rata u BiH.

Upozorenja su izdata i za religijsko i etničko nasilje, ali i na probleme sa okolišem koje su uzrokovale poplave, kritičnu infrastukturu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.