Štefan Fuele: BiH zbog političkih lidera nije prevazišla zastoj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ova godina bila je veoma teška za Bosnu i Hercegovinu. Prizore razaranja i šteta uzrokovanih poplavama bit će teško zaboraviti. Ipak, uprkos neviđenom obimu ekonomskih gubitaka i ličnih patnji, duh saradnje pomogao je ovoj zemlji i njenim građanima da prevaziđu najgore i da se postepeno okrenu budućnosti, piše Štefan Fuele za današnji Dnevni avaz.

U tim teškim trenucima Evropska unija pokazala je solidanost s građanima BiH: prvo, kroz neposredne i važne aktivnosti spašavanja i pomoći, a drugo, pružajući podršku sanaciji i obnovi.

Sredinom jula Evropska komisija, Francuska i Slovenija organizirale su donatorsku konferenciju na kojoj je od međunarodnih donatora prikupljeno više od 800 miliona eura „soft” kredita i bespovratnih sredstava.

U augustu smo pokrenuli Program EU za oporavak od poplava za BiH, vrijedan više od 43 miliona eura, radi pružanja pomoći lokalnim zajednicama i najugroženijima. Taj isti duh solidarnosti, zajedničke odgovor nosti i hitnosti treba voditi političke lidere u BiH na njenom putu ka EU. To, do sada, skoro da nije bilo tako. BiH nije prevazišla zastoj u evropskim integracijama zbog nedostatka političke volje njenih lidera, uprkos iskrenim naporima nekih od njih. Stoga, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU – koji bi predstavljao važan korak na putu zemlje prema evropskim integracijama – još nije na snazi. Godine 2010., kada sam počeo raditi kao evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, nadao sam se da će BiH nastaviti nadograđivati svoja prethodna postignuća i, uz podršku EU, poduzimati djelotvorne korake radi napredovanja zemlje na putu evropskih integracija.

Bio sam sretan kada smo zajedno uspjeli izraditi Mapu puta za pripremu aplikacije za članstvo u EU. No, lideri zemlje nisu ispoštovali svoje obaveze, jer su, slijedeći vlastite nacionalne ili stranačke programe, propustili postići konsenzus. Ako se trenutni zastoj nastavi, ekonomija će i dalje posrtati, ljudi će biti sve siromašniji, a mladi i talentirani nastavit će odlaziti iz zemlje. Ne mora biti tako.

Političke vođe u zemlji moraju se sastati i zajednički ispuniti težnji građana. U februaru ovi godine morao sam obustaviti napore na posredovanju zbog propusta političkih lidera da se dogovore o neophodnim reformama. Ali, Evropska uniji nije odustala od BiH. Poplave su pokazale da snažna solidarnost povezuju ovu zemlju i ostatak Evrope. Sporazum za rast i zapošljavanje, koji je ovog ljeta predstavljen u Sarajevu, predlaže nekoliko konkretnih mjera za rješavanje nekoliko ključnih strukturalnih ekonomskih problema.

One bi trebale biti osnova za političke stranke u budućoj koaliciji za pokretanje hitnih ekonomskih reformi. Nakon izbora treba poduzeti odlučne korake kako bi se zemlja vratila na put evropskih integracija i omogućilo BiH da iz postdejtonske faze krene u fazu pristupanja Evropskoj uniji. Ne postoji nijedan razlog za zaostajanje BiH za drugim zemljama regiona. Vrijeme je da političari u ovoj zemlji zajednički i s obnovljenim elanom rade za bolju budućnost svog naroda, napisao je Fuele.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.