Šteta milion maraka, za revitalizaciju bisera prirode potrebno pet miliona

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon požara koji je krajem oktobra poharao Park prirode Hutovo blato, jedinstvenu submediteransku močvaru i jedno od najvećih zimovališta ptica u Evropi, komisija za procjenu šteta utvrdila je da su one dostigle milionski iznos.

Kako je potvrđeno iz Park prirode, članovi komisije utvrdili su da je požar uništio oko hiljadu hektara površine te da procijenjena šteta po jednom hektaru iznosi oko hiljadu maraka, odnosno oko milion maraka ukupno. Iz Parka prirode također su naveli da se tu radi o direktnim štetama, dok su u ekološkom smislu one nemjerljive.

Stručnjaci upozoravaju da će proći puno vremena dok se ovaj biser prirode oporavi od ove katastrofe i od degradacije zbog preusmjeravanja voda te apeliraju na hitnu realizaciju petogodišnjeg plana revitalizacije koji je izradila Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Zoran Mateljak, voditelj WWF-ovog ureda u BiH, kaže za „Avaz“ da plan podrazumijeva vraćanje dijela voda Hutovom blatu, zatim odmuljivanje, oslobađanje zaraslih izvorišnih zona i oživljavanje rukavaca kojima voda desetljećima ne teče.

Mateljak ističe i da je za njegovu realizaciju potrebno pet miliona maraka.

– Svi problemi Hutovog blata nastaju gradnjom hidroenergetskog sustava na Trebišnjici i preusmjeravanjem voda za potrebe „Hrvatske elektroprivrede“, „Elektroprivrede RS“ i „Elektroprivrede HZHB“. Zbog toga imamo proces zarastanja močvare, suhu tvar pogodnu za požare i ove katastrofične događaje koje bismo smanjili ako bismo vratili vodni režim. Plan je utemeljen i na postojećem zakonskom okviru i sve je tu osim dobre volje na svim razinama vlasti u državi – ističe Mateljak.

Problem u raspodjeli novca

Mateljak navodi i da u ovom slučaju nije problem u nedostatku novca za revitalizaciju, jer elektroprivredna preduzeća izdvajaju višemilionske iznose na ime potopljenog zemljišta i korištenja voda.

– Međutim, zanemariv iznos vraća se u Hutovo blato, gdje je trenutno najpotrebniji. Dakle, problem je samo u raspodjeli – naglašava Mateljak.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.