Štićenici Zavoda iz Pazarića zimuju na Bjelašnici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić od danas borave na Bjelašnici gdje kroz igru, druženje i zabavu stvaraju veći stepen socijalne inkluzije.
Zimovanje je rezultat saradnje Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH, Ambasade Republike Turske u BiH, Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Zirat banke.

Predstavnici tih institucija družili su se danas na Bjelašnici sa štićenicima Zavoda iz Pazarića, a federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da je ovo jedan simboličan način inkluzije.

– Danas 13 djevojčica i dječaka počinju sa zimovanjem, vjerujemo da će im ovo ostati u sjećanju i da će u njima probuditi pozitivnu energiju – rekao je Drljača.

Istakao je da Ministarstvo želi istrajati u ovakvim projektima, u saradnji s partnerima.

Kazao je da je Ministarstvo i prošle godine organiziralo zimovanje, a da će, osim ovog projekta, krenuti i s drugim aktivnostima kao što su likovne radionice.

– Proces inkluzije je složen proces. Želimo da ovu djecu što više integrišemo u društvo – naglasio je Drljača.

Turski ambasador Haldun Koc izrazio je zadovoljstvo što je Ambasada Turske u BiH pomogla da djeca s poteškoćama u razvoju učestvuju u svakodnevnim društvenim aktivnostima.

– Društvene aktivnosti su vrlo bitan aspekt koji treba podržati, što će nam uvijek biti praksa – poručio je Koc.

Više vijesti