Stiže vreli talas iz Afrike, od sutra paklene temperature!

U Bosni i Hercegovini očekuje se da će od sutra temperature u većini mjesta prelaziti 35 stepeni zbog priliva toplijeg zraka sa sjevera Afrike i Mediterana, upozorava FHZBiH. Pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme za ovo doba godine očekuje nas do kraja sedmice.

– Zbog priliva toplijeg zraka sa sjevera Afrika i iz Mediterana dolazi do porasta temperature i to je uobičajno za ovo doba godine – rekao je za “Avazov” portal dežurni meteorolog u FHZBiH Ibrahim Hadžismajlović.

Danas će u našoj zemlji, prije podne, preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a poslije podne postepeno razvedravanje. Povremeni i slabi lokalni pljuskovi očekuju se u sjevernim, zapadnim i istočnim područjima Bosne, kao i većem dijelu Hercegovine. Dnevne temperature do 27 stepeni Celzijusa.

U četvrtak nas očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i temperature do 33 stepena.

Sunčano i vjetrovito bit će u petak, a povremeni lokalni pljuskovi i grmljavina mogući su u Krajini i Posavini. Maksimalna temperatura dosezat će 35 stepeni.

Prvog dana vikenda bit će umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne, u ranim jutarnjim satima, sa pljuskovima. U ostatku dana povremeni lokalni pljuskovi su moguću ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne, a temperature će dosezati 33 stepena.

U nedjelju nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju poslije podne ili u večernjim satima sa istom temperaturom kao i u subotu.