-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Stjepan Mesić: “Ustaše su mi pobile 11 članova porodice, a mojoj ženi sve, nikada više ustašluka i nikad više fašizma”

U Srbu se u utorak obilježila 80. godišnjica podizanja ustanka, a nakon dramatičnih okolnosti ovogodišnje komemoracije Milorad Pupovac je obećao kako će učiniti sve što im stoji na raspolaganju da se ustaški pozdrav ‘za dom spremni’ i ustaško znakovlje zabrani te da u društvu stvore moralni osjećaj da taj pozdrav prestane imati pravo građanstva i javnosti u Hrvatskoj.
Uz predsjednika SDSS-a, govorio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je u Srbu upozorio na pokušaje historijskog revizionizma, osudivši hrvatsku vlast koja “plaća politička strašila koja istražuje navodno djelovanje Jasenovca nakon rata”.
“Ta je mržnja proizvedena. Ono što je zajedničko tim larmadžijama je zaljubljenost u hrvatski budžet. Od tu treba krenuti”, rekao je Mesić i upozorio da se “za doma spremni” ne smije tolerirati i da “HOS-ovci nisu branili Hrvatsku”.

‘Nikad više ustašluka’

“Tadašnji ministar policije Josip Boljkovac pozvao je vođe HOS-a na razgovor. Nije dugo trajao. Samo ih je pitao žele li da objavi s kim su sve radili. Ne treba, ne treba, odgovorili su i odmah raspustili HOS. Njih nije bilo u nikakvim bitkama”, ispričao je Mesić i pozvao da se ukinu udruge koje u svom statutu imaju protuzakonite pozdrave, čime bi se zauvijek riješio problem.

Istaknuo je danas i kako su ustaše pobile jedanaest članova njegove porodice i praktički cijelu porodicu njegove supruge.

“Došlo je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku: Nikada više ustašluka i nikad više fašizma! Poklonimo se onima koji su nam donijeli slobodu”, zaključio je Mesić, prenose Novosti.

I Pupovcu je dosta

Pupovac ističe kako je ono što nedostaje da taj moralni osjećaj postane dominantan u hrvatskom društvu, jest javna svijest o tome zašto je uopće taj moralni osjećaj potreban te zašto je neophodno da se u našem društvu razbudi osjećaj stida kod onih koji u ustaštvu vide uzor i koji u NDH vide ozbiljan državni projekt.

“To se može regulirati i riješiti na više načina, o tim načinima razgovaramo. Jedan od načina jesu i ovakvi skupovi”, kazao je Pupovac.

Unesite komentar