Što više gledamo Bregovića, sve više poštujemo Kusturicu!

Kako izgleda negativni PR i do kojih granica može ići zorno pokazuje promovisanje koncerta Gorana Bregovića, oko kojeg se ovih dana utrkuju ministri, bolnice, granapi, škole, načelnici, ljekari, mediji, pa čak i visočke piramide… Bezmalo, cijela država digla se na noge da ‘ugosti’ Gorana Bregovića… Slijedi kratki rezime Breginog promo-pohoda kroz Bosnu i Sarajevo.

“Svi smo išli kod doktora preko štele, ali vodati Gorana Bregovića po gradu kao da je nosilac spomenice iz II Svjetskog rata je krajnji bezobrazluk i fekalisanje po građanima Sarajeva koji su ovdje bili tokom cijelog rata”, zapisao je na Facebooku jedan od zgađenih Sarajlija nakon što je Brega za ‘magazin 120 minuta’ otvorio dušu i dao intervju, a potom uslijedilo slijedeće:

PRIČA 1 – Bregović vadi zdravstvenu knjižicu i sa ministrom zdravstva FBiH Rusmirom Mesihovićem odmah ide na CT pregled…

Ono na šta obični smrtnici, tačnije bh. građani čekaju po šest-sedam mjeseci, Bregoviću je uspjelo za samo nekoliko sati, a sve je zabilježeno i kamerama Federalne televizije. Naime, u centralnoj informativnoj emisiji FTV-a našlo se u utorak, 6. marta, i nekoliko minuta za kraći reportažni zapis o jednom sasvim običnom danu Gorana Bregovića. A tog sasvim običnog dana je Bregović, kao i svaki sasvim običan čovjek u Sarajevu, u pratnji snimateljske ekipe Federalne televizije išao ljekaru.

Kamera prati svaki njegov korak, rukovanje sa poznanicima, vađenje zdravstvenog kartona u lokalnom Domu zdravlja, rukovanje i sa resornim ministrom Rusmirom Mesihovićem, koji je poznatog muzičara lično dočekao, a u čjim se službenim prostorijama, u tom sasvim običnom društvu, našao i urednik programa FTV-a Bakir Hadžiomerović.

Bilježi potom kamera FTV-a kako društvo ćaska o ljekovitim svojstvima brusnice, nadvikuju se tvrdnjama za što je dobar čaj od brusnice: za prostatu ili jajnike…?! U sljedećem kadru kamere FTV-a već su u Klinici za radiologiju gdje je Brega sve formalnosti završio ekspresno. Dočekuje ga ljubazno osoblje klinike i nedugo potom Brega već leži na pokretnom stolu uređaja za snimanje, onog istog na koji obični pacijenti i po nekoliko mjeseci čekaju da urade CT snimak.

http://www.youtube.com/watch?v=vQ5Bet1WGK0

PRIČA 2 – Na press konferenciji Vlade FBiH novinari ‘Žurnala’ su za komentar o Bregovićevom CT pregledu zamolili i premijera Nermina Nikšića, koji je nemoćno slegnuo ramenima i odovorio: ‘Mi živimo, nažalost, u zemlji u kojoj je to uobičajena praksa'…

PRIČA 3 – Bregović obilazi visočke piramide, kupuje paradajz u visočkom granapu, ćaska sa gazdom lokalnog tržnog centra…

Goran Bregović posjetio Visoko, tačnije firmu “Kovo Commerce” i Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na čelu sa dr. Semirom Osmanagićem. Također, upriličen je i ručak u restoranu “No. 1”.

http://www.youtube.com/watch?v=sgvx–6DZ7s

PRIČA 4 – Bregović obilazi Prvu gimnaziju, a gimnazijalci mu pjevaju ‘Ružica si bila'…

Poznati sarajevski kompozitor Goran Bregović posjetio je i Prvu gimnaziju koju je nekoć pohađao. U sklopu posjete Bregović je obišao prostorije škole u kojoj nije bio godinama i gdje je, kako je rekao, imao svoj prvi koncert sa grupom koja se zvala “Beštije”.

Nakon razgovora o muzici, sevdalinci i tradicionalnoj bosanskoj pjesmi, Bregović iznosi i svoje mišljenje o ratu:

– Tragedija rata je uvijek tragedija u kući, kratko komentariše.

A mnogi bi, nakon svega, jednostavno zaključili – Što više gledamo Bregovića, sve više poštujemo Kusturicu!

http://www.youtube.com/watch?v=UXP2imjTfvw

(VisokoIN/Depo)