da block

Stone: Uklonili su Titov komunizam, a dobili terorizam

da block

Poznati američki reditelj Oliver Stone danas je u Zagrebu, u sklopu 6. Subversive festivala, pričao novinarima o različitim temama, navodeći da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, da sada umjesto komunizma imamo terorizam, a smatra da je nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio div.

“Tito je bio div. Mnogi tadašnji komunistički predsjednici uklonjeni su s vlasti, većinom od strane SAD, ali Tito je ostao. U Americi smo doživljavali sve zemlje pod komunističkom vlašću kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma kakav je Tito vodio u Jugoslaviji “- rekao je Stone, prenosi Tanjug.

On je napomenuo da su ljudi koji su 30-ih godina prošlog vijeka bili simpatizeri Komunističke partije, koja je bila legalna organizacija u Americi, nakon Drugog svjetskoga rata postali progonjeni.

” Umjesto komunizma, danas imamo terorizam. Kao što se tada gledalo dvogledima u noćno nebo kako bi se učio sovjetski neprijatelj, tako se danas pribojavamo terorista. Posebno nakon posljednjeg bostonskog slučaja” – rekao je poznati režiser.

Stone je naglasio da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, jer kaže da ne razumije zašto države moraju biti veće nego što jesu, da bi na kraju u toj velikoj korporaciji glavnu riječ imale banke.

“Evropa će se pretvoriti u ‘sjedinjenje evropske države’ kao dio mentaliteta koji samo želi da postane veći i veći, a time i bolji, ali postaje se veći i gori” – rekao je Stone.

Prema njegovim riječima, kao što Amerika očekuje da će Washington učiniti nešto kad dođe do krize, tako će se očekivati da Frankfurt pomogne Evropi u slučaju krize.

“Ali, nije tako. Ne vidim ništa dobro u euru, u Sarkozyju i povjerenju u Nijemce” – rekao je Stone.

(VisokoIN)