Strah od terorističkih napada: U Melbourneu postavljeni betonski blokovi kao zaštita

Uprava države Victoria donijela je odluku o postavljanju dodatnih betonskih barijera na glavnim trgovima i prometnim pješačkim zonama kako bi spriječila moguće terorističke napade vozilima.

Uprava Victorije je još prošle sedmice počela postavljati betonske barijere u nekim dijelovima grada, no zbog povećane prijetnje po civile koji pješače ulica Melbournea usvojena je odluka o postavljanju novih barijera.

Kako javlja Anadolija, nove barijere su postavljene jučer na području Trga Federacije i ulice Bourke. Među dijelovima grada koji su zaštićeni od terorističkih napada vozilima su ulica Queensbridge, Queen Victoria market te ulice Swanston i Flinders.

Dužnosnici su saopćili kako bi se ideja mogla proširiti i na ostala mjesta gdje pješacima prijete potencijalni teroristički napadi vozilima.

Premijer Victorije je rekao da su betonske barijere po Melbourneu privremenog karaktera te da je planirano da se nakon šest mjeseci uklone.

Ovakvi poteze uslijedili su nakon nekoliko terorističkih napada gdje su napadači vozilima ušli u pješačku zonu te vozili po ljudima.

Prošle sedmice u Melbourneu terorista ISIL-a je ubio muškarca, dok je jednu ženu zarobio.

Dimitros Gargasoulas je 20. marta vozilom vozio po pješačkoj zoni ubivši šest i povrijedivši 26 osoba. U terorističkom napadu vozilom u Londonu su stradala dva državljana.